Att tjuvarna skruvar av och stjäl registreringsskyltar är ett ganska så vanligt förekommande brott. Nyligen drabbades två bilägare i Vellinge.

Att tjuvarna skruvar av och stjäl registreringsskyltar är ett ganska så vanligt förekommande brott. Nyligen drabbades två bilägare i Vellinge. Foto: Mostphotos.com

Problem med stulna registreringsskyltar: "Ser detta ofta"

Plåtarna skruvas av från parkerade bilar

VELLINGE.

Den senaste tiden har Vellingepolisen fått in anmälningar om stulna registreringsskyltar. Nyligen drabbades två bilägare som fick sina skyltar borttagna. "Vi ser detta ofta", säger polisens presstalesperson Tina Olsson.

Av
Andreas Holm

De senaste åren har bilarnas registreringsskyltar blivit ett av tjuvarnas favoritobjekt att stjäla. I flera fall har stulna skyltar satts på bilar som används av bilmålvakter eller annan organiserade brottslighet.

– Skyltarna är väldigt lätta att ta av och används sedan i kriminella sammanhang, till exempel genom att man inte betalar när man tankar eller att man parkera lite vart som helst. Så är det den rättmätiga bilägaren som istället får ett inbetalningskort i brevlådan, sa Mats G Odestål, kommunpolis i Eslöv, in en intervju med Lokaltidningen förra året.

Nyligen drabbades bilägare som ställt sina bilar på en parkeringsplats nära ett flerfamiljshus på Trädgårdsgatan i centrala Vellinge. Under tisdagskvällen skruvades en skylt bort baktill på en bil, på en annan stals den främre registreringsskylten.

– Det är ett vanligt förekommande brott. Vi ser detta ofta, säger Tina Olsson, presstalesperson vid Trelleborgspolisen.

Så gör du om du drabbas:

Polisanmäl direkt.

Skaffa tillfälliga registreringsskyltar. Ring polisen på 11414 så kan de utfärda provisoriska skyltar.

Beställ nya skyltar på Transportstyrelsen.

Betala alla räkningar och begär omprövning. Om din skylt blir stulen se till att betala alla avgifter som exempelvis böter och trängselskatt och bestrid det sedan.

Källa: Motormagasinet

Publicerad 31 January 2019 10:26