Badhytterna på norra stranden 5 januari 2019.

Badhytterna på norra stranden 5 januari 2019. Foto: Jonas P Ström

"Det jag har varnat för i flera år hände nu"

Norra Stranden i Skanör värst utsatt under stormen

SKANÖR.

"Havet har snart ätit upp norra Stranden i Skanör och det görs ingenting åt det." Det säger Skanörsbon Jonas P Ström som har dokumenterat förändringarna under flera år. Han står också bakom Facebookgruppen "Rädda Skanörs norra strand" med över 500 medlemmar.

– Jag är född och uppvuxen i Skanör och flyttade tillbaka för tio år sedan. Då överraskades jag över hur mycket närmare havet hade krupit upp sedan jag var barn. Jag började dokumentera förändringarna speciellt på den norra stranden. Jag undersökte också vad det tidigare hade forskats om havsnivåerna och vilket arbete som tidigare gjorts för att förhindra erosionen, berättar Jonas P Ström.

Badhytterna på norra stranden april 2017.

Badhytterna på norra stranden april 2017. Foto: Jonas P Ström

Att badhytterna på norra stranden i Skanör åkte ut i havet under stormen Alfrida kom inte som en överraskning för honom.

– Jag har förutspått det i många år. Stranden har försvunnit meter för meter varje år. Sedan 1970-talet har den tappat 80-140 meter och hytterna har kommit närmare och närmare havet.

Enligt Jonas P Ström var stormen Urd 2017 egentligen värre men innebar inte samma skador på strandreveln och klitterna.

– Då kom vågorna så långt upp att de gick bakom klitterna. Nu låg vattennivån och vindstyrkan på en nivå så att vågorna bröt exakt på klitterna och därför blev erosionen värre.

För ungefär tre år sedan startade Jonas P Ström Facebookgruppen "Rädda Skanörs norra strand".

– Det var ett sätt att försöka skapa opinion och uppmärksamhet kring naturreservatet Flommen och problemen med erosion för att kunna påverka myndigheter och kommunen. Gruppen har drygt 530 medlemmar i nuläget. I gruppen lägger medlemmar ut bilder samt diskuterar fakta och information.

Enligt Jonas P Ström måste åtgärder omgående sättas in för att och agera för att rädda Skanörs norra Strand och Flommen. Inte minst för att det är ett Natura 2000-område men också med tanke på att stranden är det sista naturliga skyddet innan bebyggelsen börjar.

– Det är obegripligt att både kommun, länsstyrelsen och övriga myndigheter inte är mer bekymrade. Med tanke på takten hittills kommer havet inom en snar framtid ha ätit sig genom strandreveln till Flommen och då är det fritt blås fram till bebyggelsen på Västergatan.

Bilden är tagen cirka dagar efter sanden lagts ut.

Bilden är tagen cirka dagar efter sanden lagts ut."Det blir som pudersnö på is – sanden får inget fäste utan sköljs direkt ner i havet eller blåser bort." Rätt metod enligt Jonas P Ström är att spruta upp sand med vatten så att man binder sanden. Foto: Jonas P Ström

Enligt Jonas P Ström är inte de yttre vallarna den enda lösningen på problemet och menar att man kan man med enkla medel kan göra mycket redan nu.

– Stranden flyttar sig norröver och fyller på Västra haken och bygger på fågelskyddsområdet längst ut på Norra reveln. Varje år tillförs sand från Slusan men tillskottet är allt för lite och den läggs ut fel. Den räcker enbart till att tillfälligt få en fin badstrand under sommaren. Havet och vinden äter snabbt av denna sand då den är allt för lös och torr då den läggs ut. Om man istället återför eller flyttar sand från Västra haken, den nya sandreveln som täpper igen Slusan, vid Skanörs hamn samt pålar som man gjorde i Falsterbo på 1960-70-talet skulle det göra stor skillnad för att förhindra fortsatt erosion, säger Jonas P Ström.

Publicerad 12 January 2019 06:00