Nu finns det chans till uppfriskande dopp både i Skanör och Ljunghusen under nyårshelgen.

Nu finns det chans till uppfriskande dopp både i Skanör och Ljunghusen under nyårshelgen. Genrebild: mostphotos.com

Premiär för nyårsdopp i Ljunghusen

Rusning ner i havet sker prick klockan 12

LJUNGHUSEN.

Blir nyårslöftena alltid lite halvhjärtade? Vill du istället inleda det nya året med ett minst sagt friskt bad? Nyårsdagen 2019 är det premiär för Ljungens Villaägareförenings nyårsdopp.

Nyårsdagen den 1 januari 2019 kan kan alla badsugna i Höllviken och Ljunghusen möta upp vid handikappbadet på den sydvästra sidan av Falsterbokanalen. Därifrån blir det rusning ner i havet prick klockan 12.

– Villaföreningen startade ju som en förening för sommarhusägare och har arrangerat midsommardans sedan 1950-talet, nu tänkte vi att det var på tiden att vi hade ett arrangemang under vinterhalvåret också, säger Lennart Öhrström, ordförande.

Det är gratis att vara med men badningen sker på egen risk. Efter doppet bjuder föreningen på kaffe och bulle för att få upp värmen en smula.

Föreningen har lagt ut information om nyårsdoppet på sin hemsida och på Facebook och intresset har varit stort.

– Vi får se hur många som kommer och hur många som hoppar i, vi hoppas att det ska bli en tradition som växer, säger Lennart Öhrström.

Alla är välkomna, inte bara föreningens medlemmar. Det går bra att bara dyka upp (och ner) men arrangören uppmanar deltagare att anmäla sig så att de får en uppfattning om hur många bullar som ska köpas in. Det kommer också att delas ut ett pris för "Best in show", både för män och kvinnor.

– Det finns ju också omklädningsrum, där kan man byta om i mån av plats. Kaffet kommer vi förmodligen servera i ett tält, säger Lennart Öhrstöm.

I Skanör anordnade Friskis & Svettis Vellinge ett "Nyårslopp med dopp" förra året och det gör de även i år. Samling sker på stranden i Skanör vid Badhytten på nyårsafton den 31 december, klockan 9.45 och starten går klockan 10. Banan är cirka sex kilometer lång. Efter målgång finns det chans till uppvärmning inför nyårsdoppet som sker klockan 11.

Vill man bara bada så är det samling klockan 10.30 med uppvärmning på dansbanan klockan 10.45.

Nyårsdopp

Ljungens villaägareförening: Klockan 12 nyårsdagen, sydvästra sidan av Falsterbokanalen. Det kommer att finnas begränsad tillgång till omklädningsrum, först till kvarn.

Anmälan till info.ljungensvillaagareforening@gmail.com senast den 27 december.

Friskis & Svettis Vellinge i Skanör. Anmälan och info på hemsidan: vellingefriskissvettis.se . Kostnad: 20 kronor. ”Nyårsdoppets roligaste badmössa” utses av en jury och vinner pris.

Glögg i båtklubbens hus efter badet. Alla badare får en goodiebag.

Publicerad 15 December 2018 00:00