Julgranen på Lilla torg i Vellinge bekostas av Vellingebostäder.

Julgranen på Lilla torg i Vellinge bekostas av Vellingebostäder. Genrefoto: mostphotos.com

Vellingebostäder i topp när det gäller att bekosta julpynt

Julbelysning och pynt i centrum ingår dock i budgeten

VELLINGE.

Det är stor skillnad på vad hyresgästerna får uppleva i julpynt när det gäller de kommunala bostadsbolagen i Skåne. Vellingebostäder är en av de bolag som ligger i topp kostnadsmässigt. Det skriver Hyresgästföreningens medlemstidning Hem&hyra.

Malmö kommunala bostadsbolag, MKB, lägger mest pengar av Skånes alla kommunala bostadsbolag, en miljon kronor, vilket man på MKB inte tycker är särskilt konstigt eftersom de också är det största kommunala bostadsbolaget i Skåne med 23 000 lägenheter. Räknat per lägenhet blir det 43 kronor.

Vellingebostäder lägger totalt sett näst mest på julutsmyckningar med 225 000 kronor men eftersom bostadsbolaget har drygt 950 lägenheter innebär det hela 235 kronor per lägenhet, enligt Hem & Hyras uträkning, men då går även pengarna till julbelysning och pynt i Vellinge centrum.

– I Vellingebostäders fastigheter ingår alla kommunala fastigheter som har extern hyresgäst, som till exempel husen runt Lilla torg i Vellinge centrum. I samband med renoveringen för cirka två år sedan så investerade vi också i bra julbelysning och utsmyckning för att skapa julstämning för alla som besöker centrum, berättar Christer Tedeståhl, vd Vellingebostäder.

Många av Vellingebostäders gårdar får en egen julgran med belysning.

– Vi vet att hyresgästerna uppskattar det mycket och Vellingeborna uppskattar julpyntet på torget. Hade vi tagit bort det så hade det nog blivit ramaskri, säger Christer Tedeståhl.

I övriga delar av Vellinge är det fastighetsägaren som ansvarar för julbelysning och pynt. Och kommunen för belysning på en del gator och torg.

Publicerad 04 December 2018 16:01