Josefine Magnusdottir Levau och Charlie Snowden med smoothie gjord på kasserade grönsaker.

Josefine Magnusdottir Levau och Charlie Snowden med smoothie gjord på kasserade grönsaker. Foto: Linnéa Steffensen

Skanörs skola kan bli bäst på rester

Svängde ihop bidrag till Resterkocken

SKANÖR.

Lukta, smaka, titta. Att bäst-före datumet är förbi behöver inte betyda att råvarorna inte går att använda. Istället kan de bli till gazpacho, plättar och smoothie á la Skanörs skola.

Hemkunskapsläraren på Skanörs skola, Anna Karlsson, fick en uppmaning om att skicka in ett bidrag till tävlingen Resterkocken och sedan gick det snabbt.

– Vi hade bara någon enstaka lektion på oss men antog utmaningen. Vi fick en hel låda frukt och grönt som egentligen skulle ha slängts från Ica Skanör och satte i gång, berättar Anna Karlsson.

Av lådan blev det zucchiniplättar, gazpacho-soppa och även Skanörs skolas egna super-smoothie.

– I plättarna var äggen en vecka förbi bäst-före-datumet, zucchinin var gammal och ricotta-osten vi använde var också utgången, men det smakade ändå som om inget vore fel. I gazpachon var grönsakerna utgångna, men det gjordes ändå en fin soppa. Till sist använde vi bruna bananer, spenat förbi bäst-före-datumet och gamla apelsiner till en supergod smoothie. Hade vi inte vetat om att maten var utgången, skulle vi inte haft en aning om det. Alla var positivt överraskade om smakerna, berättar Charlie Snowden.

Nu finns det planer på att fortsätta samarbetet med Ica Skanör för att kunna göra fler goda saker av utgången mat.

– Eleverna är jätteduktiga och så kul att se hur de använder sig av alla sinnen för att lära sig ta beslut, säger Anna Karlsson.

Vinnarna i Sysavs tävling Resterkocken presenteras i december och klassen som vinner kan få 3000 kronor till klasskassan.

Recept på Super-smoothie à la Skanör

Halvbrun banan och fryst banan

Ingefära som börjat bli mjuk och skrynklig

Apelsin från ICA som de tänkt slänga

Citron som vi skar bort möglet på

Spenat som hade gått ut, men luktade gott

Mixa ihop allt, servera välkyld

Publicerad 04 December 2018 06:00