Ali Ali Nu har just klarat proven på Östra Grevie folkhögskola och har behörighet att gå svenskt gymnasieprogram. Elin Malmgren går sista året på naturvetenskapliga programmet på Sundsgymnasiet.

Ali Ali Nu har just klarat proven på Östra Grevie folkhögskola och har behörighet att gå svenskt gymnasieprogram. Elin Malmgren går sista året på naturvetenskapliga programmet på Sundsgymnasiet. Foto: Åsa Meierkord

Höllviken-boxaren Ali Ali nekad asyl

Flickvännen och sparringpartner Elin Malmgren har startat namninsamling

HÖLLVIKEN.

Ali Ali och Elin Malmgren blev kära i ringen. De träffades på Höllvikens boxningsklubb där de båda tränade och tävlade på hög nivå. Nu går de sin livs tuffaste match för att få Alis utvisning stoppad.

Sommaren 2015 förändrades Ali Alis liv. 14 år gammal satte han sig i människosmugglarnas bil och körde från den lilla byn i provinsen Ghazni i Afghanistan mot Sverige. Hans föräldrar hade sparat ihop till biljetten för att den äldste sonen skulle ta sig från ett liv med hot från talibaner och våld. Till en plats där folkgruppen hazarer, som familjen tillhör, inte skulle bli trakasserade.

– Resan tog tre månader och när jag berättar om den så tror folk att jag ljuger. Så hemskt var det, säger Ali Ali.

Dagen han åkte blev den sista dagen han såg sin familj. Sedan dess har han inte fått kontakt med dem.

"Ali betyder ju allt för mig"

I Sverige hamnade han först i Malmö, sedan en kort period i Eslöv och till sist i ett familjehem i Höllviken. Här kunde han långsamt börja tro på framtiden igen.

– I Afghanistan tänker ingen på framtid. Du lever bara för dagen.

Ali hade svårt att äta den första tiden i Sverige, trots de trygga omgivningarna.

– Ali var undernärd och väldigt liten. Min lillebror, som är elva år, har på sig den regnjackan nu som Ali hade när han kom, berättar Elin Malmgren.

Ali vet att han är 17 år. Han fyller i år i mars.

– När en nytt barn föds i Afghanistan, är det vanligt att den person i släkten som kan skriva lägger in en lapp i koranen med datum för födseln. Därför vet jag.

Men Migrationsverket har gjort en annan bedömning. Enligt deras bedömning är Ali äldre.

– Men Migrationsverkets uppskrivning av ålder är gjord efter bara en enda kort, muntlig intervju, säger Elin.

Ali började på Sandeplanskolan, fortsatte på Sundsgymnasiet och lärde sig svenska snabbt. I Afghanistan hade Ali brottats en del men han ville prova på boxning i Sverige. Även här kom framgångarna snabbt. Han vann sydsvenska mästerskapen, tog silver i SM och vann den internationella tävlingen King of the Ring. Ali och Elin har också jobbat tillsammans som tränare, till exempel i gruppen för föräldrar som tränar boxning tillsammans med sina barn. Det är viktigt att ge tillbaka.

– Möjligheterna till utveckling och karriär i Höllvikens boxningsklubb är stora, men nu vet jag inte, säger Ali som också hade planerat att gå handel- och administrationsprogrammet.

Hans ansökan om uppehållstillstånd har fått avslag. Även överklagandena har fått avslag.

– Vi ansökte också om uppehållstillstånd med den nya gymnasielagen, men fick beskedet att Ali registrerades i Sverige sex dagar för sent för att den lagen skulle vara aktuell. Men Ali var i Sverige flera dagar innan han registrerades och kan också bevisa det, men Migrationsverket är stenhårda, säger Elin.

Migrationsverket har gett beskedet att Ali ska köpa en biljett till Afghanistan. Om han inte samarbetar blir det till ett polisärende.

– Jag kan inte åka tillbaka till Afghanistan. Då dör jag, säger Ali.

– Det är det folk här inte förstår. Antingen hamnar man på gatan eller får talibanerna tag på en. Det finns ingen att vända sig till, säger Elin.

Situationen kan tyckas tröstlös. Men Elin och Ali har inte gett upp.

– Vi har startat en namninsamling och har fått ihop 422 namn hittills. Vi ska också ansöka om verkställighetshinder, att det finns hinder mot att genomföra beslutet om utvisningen, säger Elin.

På frågan vad som händer om det inte heller lyckas, blir paret tysta för första gången under intervjun.

– Ali betyder ju allt för mig, säger Elin.

– Jag har en kompis som blev tvungen att åka tillbaka. När han kom till Kastrup så skrev han "Hej då Sverige" i chatten. Det var för två veckor sedan. Sedan dess har jag inte hört något, säger Ali.

Publicerad 30 November 2018 00:00