"Man hade bara behövt sätta upp en skylt med vilken årstid det är, så hade fönsterna fungerat som tavla", säger Lena Stjärna, förskolechef. Foto: Åsa Meierkord

De nya lokalerna blev stort lyft

Nu har förskolan flyttat in

VÄSTRA INGELSTAD.

Söderslätt och järnvägen är närvarande i nästan alla rum i Framtidskompassens nya lokaler i Västra Ingelstad. Genom de stora fönsterna ser barnen både årstiderna växla och tåget tuffa förbi.

Ateljéer, uterum för sovstund, utsiktspunkt på gården och nylagad mat från grunden. Nu har förskolans alla barn, deras föräldrar och all personal som tidigare huserade i Månstorps förskola nere vid stationen, så smått börjat vänja sig vid de nya lokalerna som ligger där det tidigare äldreboendet Månstorpshemmet låg.

– Den största skillnaden är ju att de här lokalerna är anpassade efter vår verksamhet, rummen inbjuder till pedagogisk verksamhet på ett fantastiskt sätt, säger Lena Stjärna, förskolechef på Framtidskompassen.

Lena Stjärna har jobbat i 41 år på förskolan i Västra Ingelstad.

Lena Stjärna, förskolechef, på den nya gården. Byggarna lyckades spara det stora kastanjeträdet.

Lena Stjärna, förskolechef, på den nya gården. Byggarna lyckades spara det stora kastanjeträdet. Foto: Åsa Meierkord

Hon började som praktikant, utbildade sig till barnskötare, förskolelärare och blev sedan rektor. Nu har hon barn på förskolan vars föräldrar hon själv hade hand om i början av sin karriär.

– Det är väldigt roligt att få gjort den resan och att få se hur Västra Ingelstad har utvecklats. Tåget har betytt enormt mycket, det har stått för en positiv skjuts in i framtidstänkandet.

William Paci, 5 år, gillar pilekojorna.

William Paci, 5 år, gillar pilekojorna. Foto: Åsa Meierkord

Tåg och saker som hör till tåg har man också tagit fasta på i de nya lokalerna. Avdelningarna heter X2000, Metron, Dressinen, och Loket. Köket heter Bistron och uterummet där de minsta sover middag heter sovkupén.

– Barnen fick vara med och bestämma vilka leksaker som skulle med till nya förskolan. Både personal, barn och föräldrar har varit fantastiska när det gäller själva flytten. Vi bodde ju i flyttlådor under ett par veckor

Henrik Hedberg är nyanställd kock. All mat lagas från grunden och allt bröd bakas i köket.

Henrik Hedberg är nyanställd kock. All mat lagas från grunden och allt bröd bakas i köket. Foto: Åsa Meierkord

Tidigare var 84 barn inskrivna på Månstorps förskola, från mars 2019 kommer det att finnas 120 inskriva barn på förskolan.

– Då har vi nått vår maxkapacitet, byn växer som sagt, säger Lena Stjärna.

Publicerad 27 November 2018 09:00