Orange band symboliserar varje slagen kvinna i Vellinge kommun. I år kommer även att vissa byggnader att lysa upp i orange i kommunen.

Orange band symboliserar varje slagen kvinna i Vellinge kommun. I år kommer även att vissa byggnader att lysa upp i orange i kommunen. Foto: Ann-Kathrin Grue/arkiv

Ett orange band för varje slagen kvinna

I år även kampanj mot barnäktenskap

VELLINGE/TRELLEBORG.

Just nu har en del av träden i Höllviken orange band knutna runt sig. Varje band symboliserar en slagen kvinna. Det är ett sätt att uppmärksamma att våld mot kvinnor i nära relationer tyvärr även förekommer i Vellinge kommun.

Aktionen är en del i den världsomfattande kampanjen ”Aktivism mot könsrelaterat våld”, som pågår i 16 dagar, från den 25 november som är den internationella dagen att stoppa våld mot kvinnor och den 10 december, som är den internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Ett exempel på aktion som görs är att byggnader lyser upp i orange världen över under tidsperioden, något som även Vellinge kommun deltar i.

I år gör även Trelleborg Vellinge Zontaklubb en insats för nej till barnäktenskap. Därför kantas Falsterbovägen i Höllviken även av 132 gula band som symboliserar de barnäktenskap som har accepterats i Sverige.

Det finns även svarta band i år. De svarta banden runt biblioteken visar det antal kvinnor som mördats av sin partner under föregående år.

Barnäktenskap

I världen idag har mer än 650 miljoner flickor gifts bort som barn. Mer än en av tre, det vill säga 250 miljoner, har gifts bort före 15 års ålder. Barnbrudar kan inte förhandla sig fram till säkrare sex och har lättare att få överfört infektioner, inkluderande HIV, samtidigt som de ofta föder barn alldeles för tidigt. Dessa flickor är inte fysiskt mogna att föda barn och för både mor och barn är risken alltför stor till komplikationer och även död. Fattiga flickor har 2.5 gånger större risk att bli bortgifta. De får sluta skolan och syssla med hushållssysslor som de är för små för. Risken att bli slagen av sin make är betydligt större.

Källa: Trelleborg Vellinge Zonta Club

Publicerad 26 November 2018 10:54