Kerstin Biärsjö (till vänster) och Ljubov Ismail är stolta över guldet.

Kerstin Biärsjö (till vänster) och Ljubov Ismail är stolta över guldet. Foto: John Nordh

Deras sylt vann guld på SM i mathantverk

"Det här är stort"

BODARP.

När Hallongården började producera sin hallonchokladsylt blev den snabbt ett populärt tillbehör till gårdens våfflor. Nu har hela Sverige fått upp ögonen för den. Nyligen belönades nämligen sylten med en guldmedalj på SM i mathantverk.

Av
John Nordh

Bakom sylten står Hallongårdens ägare Kersin Biärsjö och Ljubov Ismail som är anställd på gården. De tävlade i kategorin smaksatt sylt och deras hallonchokladsylt föll alltså juryn väl i smaken. "En vacker och karaktärsfull sylt med tydliga smaker och fin balans. En väldigt god sylt", löd motiveringen.

– Vi är bara så himla glada, det här är stort. Konkurrensen på SM är hög. Vi gjorde sex satser för att få fram en bra balans i smaken och rätt konsistens, säger Kerstin Biärsjö.

Hallongården har många egenproducerade produkter på sina hyllor. Kvaliteten står alltid i fokus.

– Nu jobbade vi extra mycket med sylten eftersom den skulle vara med och tävla. Men vi tog också med vår ingefära/limemarmelad och den tog jag direkt från hyllan. Den kom på en fjärdeplats. Det är ett kvitto på att det vi gör håller en hög nivå, säger Kerstin Biärsjö.

Tack vare guldmedaljen har intresset för hallonchokladsylten ökat. Många kunder kommer in och frågar efter den och de som inte redan känner till sylten vill gärna prova när de hör att den har vunnit SM.

– Det gör skillnad med en guldmedalj, absolut, säger Kerstin Biärsjö.

Vad passar sylten bäst till tycker ni?

– Det är nog våfflor. Men den är god till scones och även till smörgåsar.

– Och till pannkakor, fyller Ljubov Ismail i.

Detta var inte första gången som en produkt från Hallongården prisades. Senast man kammade hem ett SM-guld var 2015, då för sin hallongourmetsås. Tidigare har bland annat även gårdens hallonnektar, hallonsaft, krusbärschutney och hallonglögg prisats.

Sylten passar bra på våfflor, bland annat.

Sylten passar bra på våfflor, bland annat. Foto: John Nordh

Publicerad 09 November 2018 06:00