Klara Hammarström med sin tidigare tävlingshäst Captain Sparrow. Nu tävlar hennes bror Ingemar honom.

Klara Hammarström med sin tidigare tävlingshäst Captain Sparrow. Nu tävlar hennes bror Ingemar honom. Foto: Åsa Meierkord

Klara Hammarström: "I Vellinge upplever jag att det finns en större öppenhet"

Klara Hammarström utmanar jantelagen

VELLINGE.

Hon har gått från elitryttare till realityserie och nu väntar musikkarriären runt hörnet. Klara Hammarström gillar utmaningar – och sin nya hemkommun.

Just nu visas realityserien Familjen Hammarström på SVT Play. I serien får man följa den stora och framgångsrika familjen, både på tävlingar och i vardag.

Familjen flyttade från Delsbo i Hälsingland till Vellinge för drygt två år sedan. De har både en villa i Ljunghusen och en hästgård strax utanför Vellinge.

– Vill man tävla på elitnivå internationellt kan man inte bo i Hälsingland. Vi hade hästarna i Tyskland och pendlade emellan. Nu kan vi ha hästarna hemma, det finns ett enormt kontaktnät och helt andra förutsättningar här, säger Klara Hammarström.

Hon gillar också sin nya hemkommun väldigt mycket.

– I Sverige finns det fortfarande väldigt mycket jantelag. Man får inte tro att man är någon. I Delsbo stack vi ut. Här i Vellinge upplever jag att det finns en större öppenhet, man får lov att vara den man vill vara, ha höga mål och tro på att man klarar det. Bara för att man tror på sig själv, behöver man ju inte vara snobbig eller klappa andra på huvudet, det är väldigt viktigt för mig. Jag har klart för mig vad jag vill nå, och tror på det, men det gör mig inte bättre eller sämre än någon annan.

Trots sin förhållandevis ringa ålder, 18 år, har Klara Hammarström gedigen erfarenhet av att jobba hårt för att nå sina mål.

Hon och hennes tvillingsyster Selma har tävlat internationellt i både fälttävlan och hoppning sedan tidig tonår. Årskurs 8 och 9 läste de på distans medan de bodde på Irland där de tränade. När de kom hem igen, fortsatte Selma med fälttävlan medan Klara satsade på hoppning och tog flera medaljer både i SM och Nordiska Mästerskapen.

Men de senaste åren har en annan dröm tagit mer och mer plats i tankarna.

– Jag har alltid varit intresserad av musik och älskar att sjunga. Så jag bestämde mig för att släppa tävlandet och koncentrera mig på musiken.

Sagt och gjort.

– Under åren är det väl en del branschfolk som har dragit lite i mig, jag har blivit uppmanad att ställa upp i Idol och det finns bolag som har tyckt att jag borde spela in något i samband med att tv-serien går på SVT. Men jag vill göra det på rätt sätt. På mitt sätt.

Nyligen inledde hon ett samarbete med välmeriterade låtskrivaren Anderz Wrethov, också han Vellingebo och just nu jobbar de med låtmaterial för att Klara så småningom ska släppa en singel.

– Det är så enormt kul och spännande. Just nu letar jag lite efter vad som är just min stil. Vad jag sjunger bäst, vad som passar mig bäst.

"I Sverige finns det fortfarande väldigt mycket jantelag"

Ett par avsnitt är kvar av serien Familjen Hammarström, i dag släpps det femte. Det är inte omöjligt att det blir en uppföljning.

– Vi får se, vi har fått väldigt positiv feedback. Det tycker jag är underbart. Att kunna inspirera människor att tro på sig själva.

Klara

Familj: Mamma Anna, pappa Eskil. Trillingarna Matilda, Amanda och Lukas, 22 år. Tvillingsystern Selma, 18 år, Ingemar, 15 år, Adam, 12 år, Ellen 10 år, Julian, 6 år och Anabel, 2 år.

Lyssnade senast på: P3:s dokumentär om Systembolagets skandal.

Favoriter musik: Adele och Christina Aguliera.

Äter inte: "Lakris och så har jag inte ätit en banan i hela mitt liv".

Senast sedda film: A star is born. Den var superbra.

Det här visste du inte om Klara: Har vunnit SM-guld i hiphopdans.

Drömgig: Egen konsert på stor internationell arena.

Publicerad 06 November 2018 10:37