Thomas Nilsson är nominerad till tävlingen Årets Föreningshjälte som pågår fram till december 2018. Vinnaren får ett personligt utformat pris till ett värde av cirka 10 000 kronor samt material att skänka till sin favoritförening för cirka 20 000 kronor.

Thomas Nilsson är nominerad till tävlingen Årets Föreningshjälte som pågår fram till december 2018. Vinnaren får ett personligt utformat pris till ett värde av cirka 10 000 kronor samt material att skänka till sin favoritförening för cirka 20 000 kronor. Foto: Åsa Meierkord

Thomas slutar inte kasta upp bollen

Nominerad till Årets föreningshjälte

TRELLEBORG/VELLINGE

. Thomas Nilsson grundade Trelleborg basket med några kompisar som 14-åring. 43 år senare är han fortfarande den drivande kraften i föreningen som gått från att spela i den lägsta divisionen till den näst högsta. Nu är han nominerad till priset Årets föreningshjälte.

Det var när Malmöföreningen Malbas tränare och fyra amerikaner besökte Trelleborg 1974 som Thomas Nilsson fick upp ögonen för sporten. Snart stod han och ett par kompisar i Vannhögskolans idrottshall och kastade bollar.

– Vi blev fler och fler och bestämde oss för att starta en basketförening. Eftersom alla lag döptes genom en kombination av stadens namn och basket, som till exempel Malbas, Malmö basket, så hette vi Trebas, berättar Thomas Nilsson.

Den driftiga tonåringen satte snart i gång projekt för att få in pengar till klubben. Bland annat genom att arrangera disco i parken för yngre barn tillsammans med TUFF. Pengarna gick sedan till avgifter för att vara med i seriespel.

Ungefär så är det fortfarande. Men i väldigt mycket större skala.

Sedan starten på 1970-talet har Thomas Nilsson outröttligt utvecklat både klubben och intresset för basket i Trelleborg med omnejd. Han har etablerat basketgymnasium, driver fyra stora loppisar och dragit igång systerföreningar i flera grannkommuner.

– 1988 startade jag också en sportaffär i Trelleborg för att jag skulle kunna få in lite fler basketprylar, säger Thomas Nilsson och skrattar.

Han spelade själv i väldigt många år och tränade till en början ungdomslagen mer eller mindre själv. Vid det här laget har han också dömt kanske 2000 matcher.

– Det var några år där då jag kunde åka i väg med ett gäng till match i till exempel Kristianstad på lördagen och så tillbaka till Trelleborg och åka iväg med nästa gäng på annan match på söndagen, berättar Thomas Nilsson.

För ett par år sedan bestämde Thomas Nilsson tillsammans med huvudtränaren Ali Lou, att göra något stort i föreningen.

– Då spelade vi i division tre, vi bestämde oss för att vi skulle ligga i divison ett. Det tog lite under två år så lyckades vi.

I samband med nysatsningen ändrades också klubbens namn från Trelleborg basket som den döptes till på 1980-talet, till Trelleborg Pirates efter amerikansk förlaga.

– I USA heter klubbarna ofta något som man kan associera med orten, jag tyckte att Pirates var bra med tanke på havet och hamnen.

Nu spelar klubben i superettan som är den näst högsta serien i Sverige och Thomas Nilsson har varit kapten på skutan hela den långa vägen.

– Det är oerhört viktigt för våra ungdomar att se att det går att spela basket på elitnivå och att det spelet finns inom räckhåll för dem.

FAKTA

Namn: Thomas Nilsson.

Bor: Trelleborg.

Jobbar: Post Nord.

Familj: Fru, tre barn, fem barnbarn.

Spelar: "Förutom basket så är AC/DC favoriter."

Favoritlag NBA: "Chicago Bulls".

Vilken sport om inte basket: "Då hade jag hållt på med pingis."

Det här visste ni inte om Thomas: "Jag har två hus i Ullared som jag och min fru åker till ibland. Där går jag i skogen och fixar med huset när jag ska koppla av".

Tävlingen Årets Föreningshjälte pågår fram till december 2018. Vinnaren får ett personligt utformat pris till ett värde av cirka 10 000 kronor samt material att skänka till sin favoritförening för cirka 20 000 kronor. Initiativet är framtaget av Unibet tillsammans med Glenn Hysén och Robin Söderling för att hylla de utanför sporten som inte får så mycket rampljus riktat mot sig. Årets Föreningshjälte är ett pris för dem som tar stort ansvar för att föreningen ska gå runt, fungera och utvecklas.

Publicerad 26 October 2018 11:32