Åsa Pihlsgård, Kristina Stern och Annika Andersson i salen på Formtoppen där träffarna i Straka kommer att äga rum.

Åsa Pihlsgård, Kristina Stern och Annika Andersson i salen på Formtoppen där träffarna i Straka kommer att äga rum. Foto: Åsa Meierkord

Träning som ger annorlunda resultat

VELLINGE/HÖLLVIKEN.

Många tjejer i tonåren känner stor press på att prestera, både i skola och på fritiden och ibland blir pressen så stor att den kan leda till försämrad hälsa. Åsa Pihlsgård och Annika Andersson kände att det pratas mycket om problemen, men att aldrig görs något konkret åt dem. Därför drog de igång projektet Starka.

Att det finns ett samband mellan att röra sig fysiskt och må bra mentalt är inget nytt. Men att få en balans i sambandet är ibland inte lika enkelt.

– Många tjejer som sysslar med idrott slutar ofta träna när de är i tidiga tonåren. Det är då det ofta blir större krav på prestation och resultat. Andra slutar idrotta för att de känner sig pressade att lägga all tid på skolarbetet. Vi är tonårsföräldrar och brukar träna tillsammans och pratar en hel del om hälsa och träning. Hälso- och träningsproblematiken är på tapeten titt som tätt och den ena forskningsstudien avlöser den andra i ämnet – som ju är både viktigt och relevant. Vi började fundera på vad vi skulle kunna göra som är mer konkret, säger Annika Andersson.

De kontaktade Elevhälsan i Vellinge kommun och Skåneidrotten för att höra om de kunde samverka på något sätt i ett projekt. Formtoppen i Höllviken var också med på initiativet eftersom Åsa Pihlsgård arbetar på föreningen. Alla var intresserade av att starta något.

– Det visade sig att Skåneidrotten hade ett projekt som kallas för Starka som de har provat i ett par skånska kommuner med bra utfall, berättar Åsa Pihlsgård.

"Det viktigaste är att träningen inte handlar om att prestera, utan att hitta ett sätt att må bra"

Det gemensamma målet med Starka är att stärka unga tjejer i årskurs 8 som inte känner sig riktigt hemma i en idrott, har fallit ifrån sin idrott eller aldrig har ens provat att träna. Projektet erbjuder möjlighet att kostnadsfritt prova på olika träningsformer men också möjlighet till att få information om och tillfälle att diskutera mat, motivation och hälsa.

– Det viktigaste är att träningen inte handlar om att prestera, utan att hitta ett sätt att må bra och nå en balans. Gruppen kommer att få prova allt från spinning, yoga, styrka och dans. En del av passen kommer yngre instruktörer som tjejerna kan identifiera sig med att hålla i, det kommer också en dietist som pratar om mat och näring, berättar Åsa Pihlsgård.

Den 16 oktober hålls det första träningstillfället och sedan kommer deltagarna att träffas en gång i veckan i 15 veckor. Gruppen har plats för 15 deltagare i den första omgången och det är helt kostnadsfritt att delta.

– Om det faller väl ut, så hoppas vi kunna fortsätta, säger Åsa Pihlsgård.

Är man intresserad av att vara med så ska man mejla till:asa@formtoppen.se.

Det är först till kvarn som gäller.

Publicerad 09 October 2018 09:29