Insänt: Var rädd om invånarnas pengar – sänk skatten i Vellinge

"Centerpartiet i Vellinge vill sänka kommunalskatten med 25 öre"

Av
Magdalena Nour

Förstanamn på Centerpartiets kommunlista i Vellinge

Rolf Erichs

Gruppledare för Nya listan i Vellinge kommun, andra namn på Centerpartiets kommunlista

Vellinge har redan en av Sveriges lägsta kommunalskatter. Det är inte tack vare de styrande Moderata politikerna utan trots dem. Den låga skatten beror på kommunens invånare - deras inkomster och deras jämförelsevis ringa behov av samhällsstöd. Under Moderaternas långa maktinnehav har man tappat respekten för invånarnas pengar och börjat slösa.

Centerpartiet i Vellinge vill sänka kommunalskatten med 25 öre, vilket ger cirka 2 000 kr för en vanlig familj. Kostnaden ligger på drygt 20 Mkr. År 2015 gjorde kommunen ett överskott på 41 Mkr, 2016 på 84 Mkr och år 2017 blev överskottet 53 Mkr. Detta till trots rinner det ut pengar fullt i onödan.

Mycket pengar har gått i advokatkostnader på grund av rättsaffärer, där kommunen bl a har missat att följa upp ingångna avtal. Höga arvoden som framför allt går till moderater är också en onödig utgiftspost. Det mest uppseendeväckande var när man plötsligt drev igenom en kravlös bonus till ett stort antal anställda i kommunen. På grund av felberäkningar kommer detta att kosta mer än 10 Mkr.

Strandbaden läcker som ett såll med mer än 10 Mkr/år - år efter år. Dessutom har kommunen gjort en engångsavskrivning av Strandbadsfastigheten. Vi talar om drygt 20 Mkr i värdeförluster. Här måste göras något snabbt! Utred att ge en entreprenör möjligheten att bygga ett turist-, spa- och konferenshotell. Läget är perfekt nära till havet. Cykelavstånd till hela Näset och hotellgästernas biltrafik stannar utanför centrala Falsterbo och Skanör. Positiva förebilder finns i Ystad, Falkenberg och Tylösand. Projektet skulle dessutom ge många spännande jobb, inte minst på sommaren för lediga skolungdomar.

För vår del är det självklart att man inte taxerar ut mer skatt än man behöver. Moderaterna har fram till nu vägrat ta debatten. Moderaterna i Vellinge vill å ena sidan värna rikspartiets image av ett skattesänkarparti. Å andra sidan är Moderaterna i Vellinge förälskade i fortsatta möjligheter att behålla spenderbyxorna på och att kunna betala ut nya bonusar. Man orkar dessutom inte ta itu med Strandbadens budgetläckage.

Här är den stora skillnaden mellan Centerpartiet, tidigare Nya Listan och Vellingemoderaterna. Vi har respekt för att skattebetalarna inte ska behöva betala mer i skatt än vad som behövs i kommunen. Vi har ett ansvar att se till att det inte slösas med skattebetalarnas pengar.

Centerpartiet är dessutom inte det enda partiet som ser möjligheten att sänka skatten i kommunen. Därför är detta ett mycket realistiskt förslag om väljarna ger oss sitt förtroende. Det skulle också vara en nyttig lärdom för Moderaterna i Vellinge att börja leva upp till moderpartiets visioner om sänkta skatter.

Publicerad 12 July 2018 08:26