Hembygdsgillet ser till att midsommardansen virvlar vidare

HÖLLVIKEN/SKANÖR.

De flesta vill sjunga "Vi äro musikanter" och dansa runt en stång på midsommarafton. Men färre och färre vet hur sånglekarna går och hur man dansar dem och behöver därför bokstavligen hjälp på traven. Tack vare Hembygdsgillet Skanör Falsterbo går dansen i Stadsparken i Skanör för 48:e året i rad.

Dansarna kommer in i par och formerar sig snabbt och snyggt på det lilla dansgovet på Postgårdens äldreboende. Först visar de dansen "Trevligt att råkas", efter det blir det en dans från Danmark och till sist en Schottis från Åland.

Dansarna som ingår i Hembygdsgillet är ungefär 30 stycken, har två spelemän och förutom att styra upp dansen på midsommarafton, så tränar de varje onsdag på Bäckagården i Skanör och har ett par uppvisningar varje år.

– Jag är folkdansare från början men har också alltid dansat gammeldans. En av våra tidigare dragspelspelare lärde mig gilledanserna och så tog jag över för fem år sedan ungefär, berättar Jean Westerlund, som håller i Gilledansarna i Hembygdsgillet.

Gilledans är en slags utveckling av det som brukar kallas för gammeldans, som till exempel vals, polka och Schottis. Gilledansen har en slags koreografi och namn, efter sången den dansas till.

Jean Westerlund har varit med många, många midsomrar i Skanör.

– Kunskapen kring sånglekarna och texterna blir mindre och mindre. De som är tonåringar eller runt 20 år kan dem inte alls och generationen över dem, de som är runt 40-50 år kan dem inte heller. Ofta är det en mormor eller farmor som får leda dem rätt. Vi i gilledansarna är ju också lite äldre, så om man vill att danserna ska leva vidare så är det bäst att gå med nu, säger Jean Westerlund och skrattar.

Han vill naturligtvis jobba för att danserna fortsätter att leva vidare, både de runt stången och de på dansgolvet.

– Dansen är ju kulturbärande, och jag själv, som jobbat som rektor här i kommunen i många år, brinner för att föra kunskap vidare. Sedan är det ju också väldigt roligt att dansa och vi har verkligen kul tillsammans.

Midsommarafton/dag 22-23 juni

Hembygdsgillet Skanör- Falsterbo arrangerar för 48:e året i rad traditionellt midsommarfirande i Skanörs stadspark med dansbana, kaffeservering med hembakade kakor, läsk och godisstånd, tombolastånd med ål, choklad, gosedjur samt hemslöjd.

Midsommarstången kläs på förmiddagen.

Klockan 14-16.30 sånglekar och dans till levande musik.

Klockan 20.30 öppnar festplatsen igen och spelmännen spelar upp till allmän dans

Klockan 23 är det fackeldans varpå midsommarafton avrundas.

Midsommardag lördag 23 juni 2018

Hembygdsgillet Skanör-Falsterbo reser Linnéstången på Axelssons torg i Skanör för 18:e året i rad.

Klockan 14.45 går tåget med lövade girlanger och kransar från Östergatan/Bäckatorget.

Klockan 15 reses stången med hjälp av kranbil och sedan dansas det sånglekar till levande musik.

Publicerad 12 June 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag