Vattenförbrukningen har minskat

Men kommunen ber invånarna att fortsätta använda vattnet förnuftigt

VELLINGE.

Förra veckan nådde vattenförbrukningen rekordnivåer i kommunen vilket ledde till lägre tryck i en del områden. Den här veckan har förbrukningen minskat en aning.

– Det har aldrig förbrukats så mycket vatten någonsin i kommunen som det gjordes förra veckan, det beror naturligtvis på det torra och varma vädret, men också på att det är fortfarande tidig sommar. I juni fylls kanske fler pooler än i juli till exempel och fler vill ha sin gräsmatta grön, säger Max Persson, VA-chef i Vellinge kommun.

Kommunen har fortfarande i stort sett kunnat leverera tillräckligt med vatten men i en del områden har det blivit lågt tryck eller till och med vattenbrist under kortare perioder.

– Det har framför allt drabbat Räng Sand, de östra delarna i kommunen och den norra delen av Vellinge tätort under kvällstid, berättar Max Persson.

Enligt Max Persson är det dock ingen risk att kommunen skulle bli utan vatten.

– Nej, Vi har tillgång till vatten, Vomben finns ju där, det tar inte slut. Däremot handlar det om att hushålla lite och planera så att det räcker under alla tider på dygnet, det är därför vi har gått ut och bett kommunivånarna att tänka en extra gång innan de använder vatten.

Och uppmaningen har alltså hjälpt. Förbrukningen har minskat och om den fortsätter att minska eller håller samma nivå kommer det inte att bli problem med vattenbrist i någon del av kommunen framöver.

Kommunens tips

Vattna trädgården måttligt och använd helst uppsamlat regnvatten för bevattning

Diska och tvätta med fulla maskiner

Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt

Stäng av vattnet medan du borstar tänderna

Duscha kortare

Tvätta inte bilen just nu

Laga läckor i kranar

Publicerad 08 June 2018 13:39

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag