Nya perspektiv på gammalt problem

HÖLLVIKEN.

Allt för ofta struntar folk i att sortera och dumpar svarta sopsäckar. Hur får vi dem att sortera rätt? Det var utmaningen för innovatörerna när de besökte återvinningscentralen i Lilla Hammar under Skåne Innovation Week.

Att det är trångt om utrymmet på Lilla Hammars återvinningsstation är inget nytt.

– Vi har bara åtta fack här för återvinning, vilket kan jämföras med vår station i Bunkeflo som har 28 fack och är sju gånger större, men antal fordon som kommer hit är så många som 150 000 per år, i Bunkeflo är antalet fordon 400 000, säger Patrik Lövgren, områdeschef Sysav.

När det är kö långt ut på vägen blir folk stressade när de väl är inne på stationen.

– De flesta är duktiga på att sortera sitt avfall. Men när besökarna inte tror att personalen ser, dumpas ganska ofta svarta sopsäckar i containern för brännbart. Slänger de fel och blir tillsagda av personalen, är det inte sällan stämningen blir aggressiv. Det hamnar också ofta behållare för gas i containern för metall, vilket är illa eftersom man då måste stoppa hela processen vid återvinningen, säger Patrik Lövgren.

"Slänger de fel och blir tillsagda av personalen, är det inte sällan stämningen blir aggressiv"

Utmaningen för innovatörerna var därför "Hur får vi människor att sortera sitt avfall rätt?"

Tanken är att teamet drar fram en mängd olika idéer, några galna, några lätt genomförbara och några långsiktiga.

– Någon typ av belöningssystem hade varit bra, när man väl sorterar rätt, eller designade fack, så att det inte går att slänga ett bilbatteri fel till exempel, säger Fredrik Ollerstam, filmproducent.

Containern för brännbart avfall blir ofta istället

Containern för brännbart avfall blir ofta istället "allt möjligt" containern. Foto: Åsa Meierkord

– Eller tvärtom, så att det lyser rött och tutar när man slänger fel, säger Sara Lindqvist, deltagare från SE banken.

– Det hade ju varit riktigt bra att ha ett löpande band, med någon typ av automatisk sortering, så att man bara tömmer sin återvinning och så är det maskiner som gör sorteringen, säger Cecilia Svensson, Effectus.

– Men eftersom det ofta handlar om att det är en eller två påsar med blandat skröjs som man inte har orkat att sortera hemma, så kunde man ju ha en slags "gott och blandat" station, där det finns personal som hjälper en att sortera det sista, säger Petra Timrup, deltagare från Movinspire.

Patrik Lövgren såg fram emot få ta del av idéerna. Men en del av lösningen finns också i en väldigt konkret åtgärd.

– Vi behöver verkligen bygga ut.

Skåne Innovation Week

Skåne Innovation Week arrangeras av avdelningen för regional utveckling vid Region Skåne. 2018 var femte året som arrangemanget genomfördes.

Vellinge kommun deltog genom att låta en buss full med innovatörer besöka sex företag och organisationer för att ge nya perspektiv, energi och hållbart tänkande. Innovationsteamet bestod av entreprenörer, tjänstemän från kommunen och några medarbetare från besökta företag, under ledning av Effectus innovationsspecialister.

Andra företag och organisationen som besöktes i Vellinge var Omtankens Hus, V. Ingelstads byalag, Skanör Falsterbo centrumförening, Annas Bageri och Vellingebostäder.

Publicerad 30 May 2018 11:09

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag