Intensiva dagar när Kronodalsgården flyttade

HÖLLVIKEN.

Hissen går i ständig trafik. Pappkartonger töms och fälls ihop. Nya dörrar öppnas. Plötsligt fylls korridoren av nyfikna blickar och en ström av rullatorer. Det är inflyttningsdags i Omtankens hus.

– Vi har ju planerat flytten sedan ett par månader, så det mesta har flutit på fint, säger Marie Doggart, verksamhetschef på Förenade Care.

Stor vikt har lagts på att de boende ska känna sig så trygga som möjligt.

– Vi har plockat in extra personal som får sköta detaljerna kring flytten, medan den personal som de gamla känner är med när själva flyttandet sker, säger Marie Doggart.

Under tre dagar flyttade tre avdelningar, sammanlagt 30 personer.

Och även om allt från de gamla lägenheterna fanns på plats i de nya lägenheterna, var det mycket nytt att ta in.

– En stor skilllnad är att gå från ett plan till tre, det blir ju såklart lite annat tänk och logistik. Lägenheterna är också lite mindre men å andra sidan är gemensamhetsytorna fler och möjligheterna större för aktiviteter. Överlag så har de gamla och anhöriga tagit flytten väldigt positivt, säger Marie Doggart.

Syskonen Bengt Andersson och Inger Larsson har hjälpt sin mamma , 101-åriga Astrid Andersson med flytten från Kronodalsgården.

Syskonen Bengt Andersson och Inger Larsson har hjälpt sin mamma , 101-åriga Astrid Andersson med flytten från Kronodalsgården. Foto: Åsa Meierkord

Astrid Andersson föddes 1917 på ett lantbruk i Västra Ingelstad. Hon gick folkhögskolan i Östra Grevie som ung och när hon fick familj slog de sig ned i Västra Ingelstad. På äldre dagar bodde hon i en lägenhet i Östra Grevie. De senaste åtta åren har hon bott på Kronodalsgården och nu var hon en av de första som flyttade in i Omtankens hus.

– Det gick bra. Jag har sovit en natt här.

Astrid Anderssons dotter Inger Larsson som bor i Umeå och son, Bengt Andersson, har funnits på plats för att hjälpa sin mamma under flytten.

– Det är ju jobbigt för mamma som är 101 år, att behöva flytta till ett nytt boende, men det har gått bra, säger Bengt Andersson.

– All personal har hjälpt till på ett fantastiskt sätt. Nu tror jag att mamma längtar lite efter att aktiviteterna kommer igång.

Det intygar Astrid Andersson själv:

– Ja, jag är med på allt. Sittgympa och bingo. Bingo är ett trevligt tidsfördriv. Jag har ju sytt och gjort mycket handarbete förr. Baka och måla tycker jag också om.

Smaragda Persson och Julia Umark dukar upp till kaffe i ett av ljusrummen.

Smaragda Persson och Julia Umark dukar upp till kaffe i ett av ljusrummen. Foto: Åsa Meierkord

Ute i köket hörs det klirrande kaffekoppar. Smaragda Persson, undersköterska och Julia Umark, praktikant, har börjat ta fram eftermiddagsfika. Snart gläntas det på dörrarna och fler och fler rullar ut i samlingssalen. Mitt i allt det nya, är det skönt med ett välbekant ljud.

Publicerad 24 April 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag