Bokhandlare Billing först att ta emot nyinstiftat pris

HÖLLVIKEN.

Hans mammas morbror Nils Asp startade bokhandeln 1924 i Vellinge. Själv tog han över 1990. Nu har Anders Billing och hans Nils Asp bok & pappershandel fått Vellinge kommuns nyinstiftade pris Årets Företagare.

– Jag blev både glad, överraskad och stolt, både för mig och min familjs del men även å bokbranschens vägnar, att bokhandlarna uppmärksammas, säger Anders Billing.

Han spenderade en hel del tid i bokhandeln som barn.

– Min far var lärare och mina föräldrar var båda bokintresserade, så läsning och böcker var väldigt närvarande under min uppväxt.

Anders Billing sommarjobbade även i bokhandeln när andra generationen Asp hade tagit över.

– Min mammas kusin Paul Asp drev bokhandeln fram till 1989. Då frågade han mig om jag inte ville ta över. Vi hade ju pratat lite om det, men jag var bara 25 år och på väg till ett bra jobb i Stockholm.

Han beslutade sig dock för att ta över.

"Jag blev både glad, överraskad och stolt"

– Jag har alltid haft en stark entreprenörsådra också.

1999 öppnade Anders Billing ytterligare en bokhandel i Höllviken och 2001 lämnades lokalerna på Bankgatan i Vellinge.

Det är första gången som Vellinge kommun delar ut priset Årets företagare och i motiveringen står det bland annat "Utmärkelsen Årets Företagare tilldelas i år ett företag som, trots hård konkurrens av inte minst e-handel, har byggt upp en välrenommerad affärsverksamhet i kommunen. Verksamheten präglas av kreativa idéer och innovativa lösningar som gagnar kommuninvånare i alla åldersgrupper."

Har ni märkt konkurrensen från e-handeln?

– Ja, absolut. Även från nedladdningstjänsterna. Det har varit tufft. Men konkurrens är bra. Det gör att man håller sig skärpt och hittar nya möjligheter. Vi har bland annat lagt fokus på arrangemang och möten. Att träffa författare och diskutera böcker är ju svårare – och tråkigare att göra på internet.

Priset består av 10 000 kronor.

Har du hunnit fundera på vad du ska använda pengarna till?

– Det här är ju inte en one-man show. Min fru Britta och all personal har en stor del. Så jag tänker att vi ska använda pengarna till något studiebesök eller annat som kan utveckla oss ännu mer.

Publicerad 19 April 2018 11:17

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag