Leif Almö med foto på skådespelaren Ujin Sakurama, 22:a generationen i berömda Sakurama Noh-familjen.

Leif Almö med foto på skådespelaren Ujin Sakurama, 22:a generationen i berömda Sakurama Noh-familjen. Foto: Åsa Meierkord

Uråldriga traditioner – ultramoderna trender

Leif Almö visar sitt Japan i fotoutställning

ÖSTRA GREVIE/FALSTERBO.

Som 11-åring lärde Leif Almö sig sitt första grepp, då i brottning. När Budosporterna kom tio år senare fick han ett intresse som tog honom långt utanför lokalerna på Enighet. Ett intresse som fortfarande får honom att ta nya grepp. I maj visar han fotografier och film från Japan på Konsthallen i Falsterbo Strandbad.

Judon var den första Budo-sporten som kom till Malmöklubben Enighet, där Leif Almö då tränade boxning.

– Judon var något helt nytt. Disciplinen, respekten, traditionerna, jag fastnade direkt, berättar Leif Almö.

Efter ett par år gjorde även karaten entré och det blev Leif Almös förstaval.

Det var tack vare miljonären, skånsk-amerikanen Nels Johnson, som karate kunde etablera sig som sport 1970 i Skåne.

– Han stod för alla kostnader i två år då svartbältaren Ted Hedlund från Chicago kom till Malmö och Enighet 1970, säger Leif Almö som tävlade vid VM i Japan 1973 och är ordförande för Enighet sedan 1982.

1973 var han 29 år gammal och Japan slog knockout på honom.

– Bara att vara med i tävlingen var otroligt. Respekten och artigheten som de tävlande visade varandra. Karatens historia och vikten som man lade vid mental träning.

Sedan 1973 har Leif Almö varit i Japan 42 gånger. Han är sedan 2008 Honorär Generalkonsul och etablerar kontakter inom näringsliv, konsulmöten, kultur och sport. Foto och film har varit en röd tråd under alla år.

– Det finns så otroligt mycket att uppleva i landet. Kontrasterna men samtidigt samspelet mellan gamla sedvänjor och det nya väldigt moderna är fantastiskt. Bilder och filmer i Konsthallen visar både det gamla Japan som det nya, från samurajer till cosplay. Och från sammanhang som inte den vanliga turisten upplever. Jag vill att utställningen även lockar en ung publik, säger Leif Almö.i

Utställningen på Falsterbo konsthall, "Japan –Traditions & Pop Culture", ingår i 150-årsjubiléet av diplomatiska relationer mellan Sverige och Japan.

– Det är med anledning av jubiléet som jag gör utställningen. Under hela året sker evenemang och utställningar i Sverige och Japan. Jag är stolt över att ambassadör Jun Yamazaki och Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler inviger, berättar Leif Almö.

Vernissage är den 5 maj och utställningen pågår till den 3 juni.

Personligt:

Namn: Leif Almö.

Ålder: 74 år.

Bor: Östra Grevie.

Familj: Fru Sonja, barnen Patrik, Charlotte och Linda. Sju barnbarn, tre barnbarnsbarn.

Gör: Entreprenör, har bland annat grundat och arbetat i mediebolagen Scand Vision och ScandNet med foto och film. Varit vd på kanal Fem och auktionsfirman Bukowskis Varit ordförande för svenska karate, tränar fortfarande karate.

Det här visste ni inte om Leif: Har PADI´s hajmatarlicens (utan bur), har hoppat fallskärm, är riddare av ”The Knightly Order av S:t George”, dubbad i Ungern, har varit ordförande för Konsulära Kåren i Sverige, har RF´s högsta utmärkelse. Var en av internet-pionjärerna i Sverige. Startade copenhagen.com 1995 och vellinge.com senare: "Men då förstod inte många hur stort internet skulle bli".

Publicerad 17 April 2018 00:00