UF-företaget

UF-företaget "Flavo" får pris på den regionala UF-mässa. Foto: Pressbild

Kasserade bananer blev en vinnare

FALSTERBO. Bananer som har fått brunt skal brukar inte väcka någon vidare aptit. Men ett gäng unga entrepenörer såg annorlunda på saken. Nu har deras UF-företag "Flavo"både vunnit pris och fått uppmärksamhet som lösningsgivare.

– Vi diskuterade flera idéer men kom fram till att vi borde verkligen försöka göra något åt matsvinnet. Att kunna påverka lokalt och göra skillnad globalt, säger Vanja Selander från Falsterbo.

Hon, Adam Clementz från Höllviken och Erik Jelmteg från Ljunghusen går alla sista året på ProCivitas i Malmö. Tillsammans med Olivia Jacobsson, Lomma och Jennifer Werder, Malmö kom de fram till att de skulle hitta ett sätt att ta tillvara på alla de kasserade bananer som livsmedelsbutiker och grossister måste slänga för att de har blivit lite för gamla för att säljas i butik. De började prova fram recept för en glass.

– Vi gjorde både marknadsundersökning om vilka smaker som folk tycket om och experimenterade med smaker. Allt från att blanda bananerna med pepparkaka till apelsin, berättar Vanja Selander.

Till slut kom de fram till att banan, hallon och kakao gav den bästa kombinationen.

– Vi tog fram en förpackning och ett namn – Rasperry Rebel. Sedan började vi tillverkning och försäljning.

Malmö Stad blev intresserade av glassen, och UF-företaget blev inbjudna till ett projekt som heter Food Loop System.

– Även landshövdingen Anneli Hulthén bjöd in oss för att inspirera stora företag om hur vi har löst ett av många miljöproblem, berättar Vanja Selander.

Företaget har också vunnit två kategorier på den UF:s regionala mässa och har kvalificerats till SM i Stockholm den 16-17 maj.

Vanja Selander och de andra i UF-förtaget har planer på att fortsätta företaget i vanlig form.

– Nu börjar ju glassäsongen, vi funderar på att köpa in en lådcykel för vinsten och rulla runt i Limhamn och Skanör för att sälja glassen. Vi vill också utveckla fler produkter och använda oss av fler närproducerade ingredienser, vi får se vad som händer, säger Vanja Selander.

Publicerad 13 April 2018 00:00