Hus byggt med omtanke redo för inflyttning

HÖLLVIKEN. Omtankens hus står färdigt. Bygget innebär ett nytt sätt att se på äldrevård och boende på ålderns höst. Men också ett nytt sätt att bygga hållbart. I april flyttar de första personerna in från Kronodalsgården.

– Det här är den största satsningen någonsin på äldrevård i kommunens historia, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Omtankens hus är ett nytt koncept där man samlar stora delar av äldreomsorgen under ett tak. Det finns vård- och omsorgsboende, omsorgslägenheter, restaurang- och matsal, informationscenter och en dagverksamhet. Näsets Läkargrupp kommer att driva vårdcentral i bottenplan. I huset kommer det även att finnas en koordinator.

En del funktioner från vård- och omsorgsförvaltningen kommer också att flyttas till Omtankens hus som till exempel drogterapeut och handläggare.

I huset finns det också lokaler i form av konferensrum, aktivitetsrum, ljusrum och flera stora takterasser med utsikt i alla väderstreck.

– Vi vill ha ett levande hus, inte bara ett boende, säger Carina Wutzler.

Socialchef Catharina Byström ligger bakom idéen med

Socialchef Catharina Byström ligger bakom idéen med "ljusrum" - rum med stora ljusinsläpp och grövre golv. " Det blir ett sätt att få känslan av att komma ut, de gånger som man inte kan det", säger hon. Foto: Åsa Meierkord

Husets olika lokaler och dess funktioner har utformats i samråd med bland annat kommunens pensionärsföreningar och demensförening.

– Tanken är att restaurangen både kommer att vara öppen för kommunens pensionärer under dagtid men att det även finns möjlighet för pensionärsföreningarna att använda matsalen för aktiviteter kvällstid, som till exempel canasta, säger Catharina Byström, socialchef.

I april flyttar 30 personer in från Kronodalsgården som ligger bredvid, även personalen flyttar med. Sedan rivs Kronodalsgården någon gång i maj eller juni för att lämna plats till nya bostadshus med 4-5 våningar och på sikt ett par hundra lägenheter.

"Vi vill ha ett levande hus, inte bara ett boende"

Tanken har också varit att huset knyter ihop delarna i centrum och förtydligar det.

– Snart kommer vi att gå ut med en ny namntävling på det torg som kommer att byggas mellan kyrkan och Omtankens hus, berättar Carina Wutzler.

På Omtankens hus finns det 57 vård- och omsorgsboenden och 28 av dessa är omsorgslägenheter.

Omsorgslägenheterna är på ett rum med pentry och är cirka 40 kvadratmeter stora. I en omsorgslägenhet tillgodoses behovet av omsorg, stöd och service i hemmet av hemtjänsten medan de boende i vård- och omsorgsboendet har personal tillgänglig dygnet runt.

Kommunstyrelsens orförande, Carina Wutzler (M), Beundrar utsikten från en av Omtankens hus takterasser. Här ges också utsikt över husets många solpaneler.

Kommunstyrelsens orförande, Carina Wutzler (M), Beundrar utsikten från en av Omtankens hus takterasser. Här ges också utsikt över husets många solpaneler. Foto: Åsa Meierkord

Kommunen har investerat 200 miljoner i huset och bygget, som började i maj 2016, har gått enligt planerna. Redan från start har projektet haft som mål att klara de strängaste miljökraven, både när det gäller byggprocess och drift. 66 procent av takytan är täckt med solceller och en av målsättningarna är att generera lika mycket energi som fastighetselen förbrukar. Alla inbyggda material som till exempel inredning, lim, fogar och isolering är hållbara miljöval.

– Omtankens hus visar att det går att bygga hållbart och långsiktigt, utan att det blir för dyrt. Nyckeln till den effektiva byggprocessen är att vi har haft en bra samverkan med kommunen och har kunnat jobba med projektet som en samlad organisation redan i ett tidigt skede, säger Elin Lundahl, projektchef Skanska.

Publicerad 14 March 2018 15:37

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag