Arkivet för bygglovshandlingar digitaliseras

VELLINGE. Dålig tillgänglighet, omständig hantering och personalkrävande rutiner. I nuläget är handlingarna i kommunens arkiv när det gäller bygglovsärenden fysiska. Men det ska bli ändring.

När det handlar om ritningar och dokument över byggnader är det kommunens arkiv som fastighetsägare, spekulanter, mäklare ofta vänder sig till för att få information. Detta gör att belastningen på miljö- och byggnadsavdelningens arkiv är ganska stort.

Idag är arkiv helt och hållet i fysisk form vilket ställer krav på att det finns personal för att kunna hämta uppgifter ur det. I dagsläget har arkivet besökstider helgfria arbetsdagar klockan 10-12 samt under helgfria tisdagar klockan 16-18.

– Det är inte någon speciellt bra service för kommuninvånarna, de flesta jobbar ju under dagen, det hade ju varit väldigt mycket lättare att få dokumenten mejlade till en istället, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Under det senaste mötet beslutades det att satsa sex miljoner kronor på att skanna in och digitalisera hela arkivet.

– Kommunen har ansökt och fått sammanlagt 14 miljoner kronor i stadsbidrag för ökat bostadsbyggande och de pengarna är fria att använda hur vi vill och sex miljoner använder vi alltså till att digitalisera bygglovsarkivet, säger Carina Wutzler.

Publicerad 09 March 2018 13:53

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag