Engagerade föräldrar tog nytt grepp

Startade Vellinge brottarklubb

VELLINGE.

Ett gäng föräldrar till brottande barn och ungdomar i kommunen ville starta något helt nytt och bygga upp en klubb från grunden. Vellinge brottarklubb rullade ut mattan vid årsskiftet och började med juniorträning. Nyligen kom även seniorträning igång.

Stämningen uppe i Vellinge brottarklubbs hörna är lika god som koncentrerad när tränare Pontus Brinck förklarar hur man tar ett krysstag för klubbens seniorer.

Strax efteråt slänger sig deltagarna bakåt med varierande framgång. Pontus Brinck rättar och uppmuntrar. Det var tack vare föräldrarnas entusiasm och engagemang som Pontus Brinck tackade ja till att bli huvudtränare i den nya klubben.

Tidigare har han varit tränare i bland annat Tyringe BK och Hässleholm och senast i Klippan BK, där han nådde stora framgångar. Bland annat blev Klippan bästa klubb på seniorsidan på fristils-SM i Sundsvall.

– Jag flyttade ner till Höllviken för fem år sedan på grund av kärleken. Jag har varit tränare i brottning i 35 år men tänkte tänkte de senaste två åren att jag bara skulle finnas med som åskådare och vanlig föräldrer till mina barn som brottas. Men när jag fick förfrågan från föräldrarna blev jag både inspirerad och taggad på att vara med. Att bygga upp en klubb från grunden med tydlig värdegrund och fokus på mångfald med ett gäng fantastiska och engagerade föräldrar, det ville jag inte missa, säger Pontus Brinck.

"Det ville jag inte missa"

Det är trångt i kommunens idrottshallar, men på andra våningen i Södervångshallen fanns en hörna där det precis fick plats en brottningsmatta. Där huserar nu den nya klubben.

– Det är lite trångt och provosoriskt, men det fungerar än så länge. Vi är glada att kommunen kunde få fram något, säger Alex Mozalewski som är en av de föräldrar som tagit initiativ till den nya klubben. Han är själv gammal brottare, men merparten av föräldrarna har aldrig sysslat med brottning.

– Vi lärde känna varandra genom våra barn och kom fram till att vi alla hade olika egenskaper och kompetenser som vara till stor nytta i en förening. En av oss fixar hemsida, en inköp, en håller ordning på medlemmar och så vidare. Vi kände att vi både kunde och att vi ville starta en ny klubb, så det gjorde vi, berättar Alex Mozalewski.

Tränare Pontus Brink förklarar krysstag.

Tränare Pontus Brink förklarar krysstag. Foto: Åsa Meierkord

Några av seniorbrottarna i den nya klubben är asylsökande killar från HVB-hemmet som ligger bredvid Södervångshallen.

– Jag har tränat brottning i ungefär ett halvår, det är roligt att jag kan göra det här nu, säger Bismellah Rezai innan han fortsätter att slänga kompisen Morteza Khawari i mattan.

Pontus Brinck är glad över att killarna vill träna.

– En stor del av framgångarna i Klippan berodde på ett par väldigt duktiga asylsökande killar som jag tränade där. Många har tränat brottning i flera år i sina hemländer och det är synd att inte ta tillvara på den kompetensen. Dessutom är det bra för killarna, de slipper tänka på allt annat jobbigt omkring sig när de tränar och de får känna att de är bra på något. Det är viktigt.

Nybörjargrupper för barn tränar tisdagar och torsdagar och fortsättnings- och tävlingsgrupp för barn och ungdomar är också i gång på tisdagar och torsdagar. Måndag och onsdag är det träning för seniorer.

– Målet är att ha en aktiv tävlingsgrupp, vi bygger vidare med de juniorer vi har. Vi vill också gärna ha fler tjejer som vill träna, säger Pontus Brinck.

VELLINGE BK

Bildades 2018.

Tränar i Södervångshallen i Vellinge.

I Vellinge Brottarklubb kallas brottarna för Vellinge Undertakers. Meningen är att skapa gemenskap och en roligare symbol för brottarna.

Publicerad 05 March 2018 10:39

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag