Rekordmånga feriepraktikplatser i år

Även lönen höjs

VELLINGE.

I år erbjuds fler feriepraktikplatser än någonsin för kommunen unga invånare. Sammanlagt finns det 180 jobb att söka, vilket är 40 fler än i fjol.

– Det känns väldigt bra och det ökade antalet platser är också något som medborgarna i kommunen har efterfrågat, säger Besnik Ismajli, enhetschef Arbetscentrum, Vellinge kommun.

Alla ungdomar som är folkbokförda i Vellinge kommun och är födda mellan 1999 och 2002 kan söka feriepraktikplatserna under sommaren.

Nytt för i år är också att lönen har höjts från 67 kronor i timmen till 70 kronor i timmen.

140 av platserna finns inom äldreomsorg, barnomsorg, vaktmästeri, städning och trädgårdsarbete samt kök och bibliotek.

– SKL, Sveriges kommuner och landsting, har lagt tyngdpunkt på att kommunerna ska uppmuntra praktik inom vård och omsorg samt arbete inom förskolan, så där finns en del av jobbben, berättar Besnik Ismajli.

40 av feriepraktikplatser är avsedda för strandvakter, vilket är tio fler platser än i fjol. Om man vill söka feriepraktik som strandvakt ska man ha fyllt 16 år samt kunna vara med på utbildningar som sker innan feriepraktikperioden startar, utan ekonomisk ersättning. Simkunskap är ett krav, liksom intyg på att man har simmärket Guldbojen

– I år kan vi också erbjuda tre praktikperioder både som strandvakt och inom de andra områdena, berättar Besnik Ismajli.

Ansökningarna öppnade den 26 februari och stänger den 25 mars. Praktikplatserna är i första hand till för de ungdomar som inte redan tidigare haft feriepraktikplats.

Fördelningen av feriepraktikplatser sker genom att 120 av de 140 platserna lottas ut av Arbetscentrum i Vellinge. 20 är prioriterade platser och fördelas av omsorgsavdelningen och strandvaktsplatserna söks separat.Lottningen utförs tillsammans med Ungdomsrådet på Arbetscentrum den 28 mars.

Publicerad 27 February 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag