Nytt bidrag för integrationsarbete

VELLINGE.

De pengar som var menade att låta ensamkommande och asylsökande ungdomar som fyllt 18 år bo kvar i kommunen förvandlades under hösten till bidrag för det övergripande integrationsarbetet. Nu erbjuder kommunen ideella organisationer att istället söka ett bidrag på 100 000 kronor för arbetet med nyanlända.

Av
Julia Pileby

Det kommunbidrag på 900 000 kronor som Vellinge kommun i december beslutades skulle gå till övergripande integrationsarbete väckte stora diskussioner, något som Lokaltidningen skrev om i förra veckan. Pengarnas syfte var att förhindra omflyttningar av asylsökande och ensamkommande som fyllt 18 år.

Nu erbjuder kommunen istället ideella organisationer att söka ett bidrag på totalt 100 000 kronor för arbetet med ensamkommande barn och nyanlända.

– Vi i omsorgsnämnden tycker att de ideella föreningarna gör ett fantastiskt jobb. Därför har vi öronmärkt ett föreningsbidrag på 100 000 kronor som man kan söka fram till och med sista april, säger Anna Mannfalk (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Men pengarna möjliggör inte satsningar på asylsökande över 18 år.

Det är som att kasta brödsmulor för att hålla oss tysta

– Pengarna kan användas fritt inom målgrupperna, som är ensamkommande barn och nyanlända. De hör till vårt ansvarsområde. Med bidraget vill vi visa uppskattning för det arbete som de ideella organisatioenrna gör.

Men Mikael Kinning på Medmänniska nu är inte intresserad av bidraget.

– Vi kommer inte att söka bidraget. Det är som att kasta brödsmulor för att hålla oss tysta. Vi är intresserade av de 900 000 kronor som var tänkta för att förhindra omflyttningar. Det finns inga lagar som säger att man inte skulle kunna göra dem till ett sökbart bidrag för de ideella föreningarna. Det handlar om vilja eller ovilja, säger Mikael Kinning.

Publicerad 21 February 2018 16:05

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag