Pauls passion för hantverket ledde till final

VELLINGE. Fem finalister kommer att göra upp om titeln Årets Bagare 2018 och en av dem är Paul Florian Ficard som arbetar på Björns konditori i Vellinge.

Enligt Paul Florian Ficard är det kunskapen om bra råvaror, hantverkskickligheten samt intresset att utveckla hantverket och prova nya vägar som har tagit honom till final.

– Jag bakar bara med bra råvaror. Croissanter ska bakas med riktigt smör. Surdeg ska inte ha några konstiga tillsatser. Att vara bagare för mig är att att ständigt utmana, undersöka och förbättra, men bara med bra råvaror. Det får jag göra på Björns konditori, det är verkligen bra.

Paul Florian Ficard som ursprungligen kommer från Rumänien, har jobbat som bagare i drygt 15 år.

– Jag började som 18-åring i Rumänien och fortsatte i Sverige. Sverige har många olika sorters bröd, väldigt många. Det är roligt.

Surdegar har blivit något av hans specialitet men Cornelia Malm som driver Björns konditori tillsammans med Björn Larsson vill gärna uppmärksamma Pauls wienerbröd och croissanter.

– Kaveldegar är verkligen något som Paul är duktig på. Han gör hur många lager som helst med en otrolig precision.

Finalen hålls den 13-15 mars i Göteborg och i årets tävling ingår åtta tävlingsmoment: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, söta bullar med frukt/bär, bullar med efterdekorering och matbröd.

– Jag ligger i hårdträning nu, säger Paul Florian Ficard och ler.

Publicerad 16 February 2018 10:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag