Om Falsterbonäsets föränderliga skepnad

FALSTERBO.

I dessa dagar är hotet om höjda havsnivåer en ständig diskussion, inte minst på Näset. Men kanske vårt nutida perspektiv bara är en liten parantes. Bertil Ringberg, pensionerad professor i kvartärgeologi, har skrivit om hur Falsterbonäset har formats och förändrats under de senaste 4000 åren.

– Jag hade samlat på mig så pass mycket material och kunskaper att jag tyckte att det var synd att inte sammanställa det i en skrift, säger Bertil Ringberg.

Redan på 1970-talet lärde han känna Leif Brost som driver Bärnstensmuséet och Anders Öman på instutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet och dessa två personen liksom Falsterbobon Ove Kristersson har både bidragit till och inspirerat honom i arbetet med att skildra halvöns geologi och historia.

– Sedan 1960-talet gick eller cyklade Ove Kristersson varje dag längs stränderna för att studera och dokumentera hur de förändrade sig, på sätt och vis kan man säga att jag fortsatte det arbetet. Framför allt när det gäller Måkläppen, Oves karta över hur Måkläppen växte år för år, tyckte jag var verkligt intressant.

I Skriften som heter "Falsterbonäset – hur blev det till?" finns också illustrationer över just Måkläppen och hur den har förändrats.

– Vissa år har den växt med över 300 meter, andra år 100 meter och den fortsätter att växa. Nu har den vuxit norrut som en breddad strand ända upp till Slusan.

Att få ta del av en geologisk histora som på sina ställen är mer än 250 miljoner år gamla, är något som har drivit Bertil Ringberg.

Hur ser du på det ökade intresset för höjda havsnivåer på Näset?

– Jag tycker att folk skräms upp i onödan. Tillfälliga översvämningar har alltid skett. 1872, till exempel översvämmades hela Skanör, så visst är det bra att man förstärker banvallen till exempel som skydd. Men domedagsscenarion tror jag inte på.

Skriften som har getts ut av kulturföreningen Calluna, går att köpa på biblioteken, via Calluna och Asps bokhandel i Höllviken.

Publicerad 16 February 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag