Kulturen frodas på sportlovet

VELLINGE.

Odling, deckarskola eller teater? I Vellinge behöver man inte bekymra sig för eventuellt utebliven snö – biblioteken fylls med en mängd olika aktiviteter under sportlovet. Nedan följer ett axplock.

På Skanörs bibliotek kan barn mellan 4 och 6 år kl 11-12 prova på att göra yoga till en bilderbok tisdagen den 20 februari. Pedagogen och yogaininstruktören Helena Kokkonen visar. Föranmälan på biblioteketsk@ vellinge.se. Begränsat antal platser.

Den 21 feb. kl. 12–14 visar filmpedagogen Jim Nilsson hur du kan göra dina legofigurer levande på vita duken. Ta med eget lego eller bibliotekets. Föranmälan till biblioteketsk@ vellinge.se.

På Västa Ingelstads bibliotek är det lovpyssel med Regnbågsvagnen den 19 feb. kl. 11 . Föranmälan till biblioteketvi@vellinge.se. Passar barn från 6 år.

Den 20 feb. kl. 15 kan man skapa sin egen skräckkaraktär tillsammans med serietecknaren och illustratören Saskia Gullstrand. Obligatorisk föranmälan till biblioteketvi@vellinge.se. Passar barn från 9 år.

På Vellinge bibliotek kan sportlovet innebära en början på odlingssäsongen om man vill. Den 20 feb. kl. 13–17 dukar naturpedagogen Maria Lindberg upp en buffé av fröpåsar, jord och enkla krukor. Sedan får deltagarna så ekologiskt och närodlat med enkla tips. Öppet för alla frrån liten till stor – var ni än bor. Föranmälan på tfn 42 50 60. Pyssel på temat odling finns framme tisdag–fredag hela sportlovsveckan, ingen föranmälan.

Den 20 feb. kl. 16–19 anordnas det också Pixel Art, pärlplattetisdag. Pärla dina favoritfigurer till ett kul konstverk, en nyckelring eller hjälp oss att dekorera i biblioteket. Det plockas även fram spelkonsoler med Nintendo-klassiker.

På Höllvikens bibliotek är det överraskningspyssel i Ett eget rum den 19 och 21 feb. kl. 14–16 . Drop-in för 9–13 år. För yngre barn och medföljande vuxen står pysselbordet framdukat även på barnavdelningen.

Den 20 feb. kl. 10.30 kommer Frank från Malmö Reptilcenter kommer med sina djurvänner. Begränsat antal platser, förköp Höllvikens bibliotek.

22 feb. kl. 11–12 och 13–14 anordnas deckarskola med Lena Lilleste. Hur skriver man en riktigt spännande deckare? Varje pass avslutas med frivillig uppläsning och bubbel. Föranmälan på tfn 42 54 85, förköp. Passen är uppdelade i åldersgrupper: kl. 11–12 för 8–10 år och kl. 13–14 för 11–13 år.

Teaterföreställning

Teaterföreställningen Sagoakuten, en teaterföreställning med Lilla Vilda Teatern kommer till samtliga bibliotek under lovet. Föreställning som innehåller sagor som binds samman kring kärlek och vänskap. Ålder 5–8 år. Biljetter förköp på www.kulturcentralen.nu, resterande biljetter säljs på plats innan föreställning. Arrangeras av Kulturenheten i Vellinge kommun.

I Skanör den 23 februari kl 10.30.

I Höllviken den 23 feb. kl. 13.30

I Vellinge den 19 feb. kl. 10.30

I Västra Ingelstad den 19 feb. kl. 14

Publicerad 13 February 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.