Grönt ljus för seniorbuss

Snart rullar minibussen till Skanörs centrum

SKANÖR FALSTERBO.

Chaufförer från Porscheklubben som hämtar och kör ett gäng äldre i en minibuss för att de ska kunna handla? Varje tisdag? Skanör Falsterbo centrumförening hittar nya sätt att hålla orten levande.

Det var i samband med centrumföreningens jullunch, där ideella chaufförer hämtade äldre kommuninvånare med bil för att de skulle kunna vara med på lunchen, som frågan kom upp om det inte fanns möjlighet att bli hämtad och komma in och handla på Ica en gång i veckan.

Per Wildenstam, ordförande i Skanör Falsterbo centrumförening tog strax tag i frågan och frågade runt bland medlemmarna om det fanns någon som ville ställa upp som sponsor till en minibuss, vilket Sydsvenskan var först med att skriva om.

– Med tanke på hur många som kom på jullunchen måste det ju finnas väldigt många äldre som är lite för pigga för att få hemtjänst men lite för gamla för att ha bil och köra själva. De har svårt att ta sig in till Ica, biblioteket och apoteket och bära tunga matkassar, säger Per Wildenstam.

"Jag frågade ett gäng i Porscheklubben om de ville ställa upp som chaufförer"

Jakten på sponsorer bland medlemmarna gick bra och nu är både finansiering av minibussen samt rekrytering av chaufförer klart.

– Jag frågade ett gäng i Porscheklubben om de ville ställa upp som chafförer och det ville de, jag har sju stycken redan nu och det blir säkert fler, behöver man bara köra en tisdag varannan månad, blir inte uppdraget så betungade, säger Per Wildenstam.

Planen är att leasa en åttapersoners minibuss som ska hämta upp de äldre som vill handla varje tisdag.

– Efter att de har gjort sina ärenden så går de till Stationen där de får en gratis kopp kaffe och sedan hämtas de upp där för hemfärd.

Per Wildenstam ser fler möjligheter med minibussen.

– Alla medlemmar i föreningen skulle kunna få låna minibussen till självkostnadspris. Till exemepl någon idrottsförening som ska åka på match.

Om allt går som planerat börjar seniorbussen rulla om ett par veckor.

Publicerad 12 February 2018 14:18

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.