Sagostund på fler språk öppnar nya dörrar

Varje tisdag kan man höra sagor på arabiska på Höllvikens bibliotek

HÖLLVIKEN.

Att höra en saga har mer eller mindre funnits i alla tider och i varenda hörna av världen. Nu öppnar biblioteket i Höllviken sagoboken på arabiska för första gången när Shefaa Alkasser håller sagostund varannan tisdag med start den 6 februari.

– Det kommer bli mycket sagor av Astrid Lindgren, där finns det mycket som är översatt till arabiska och på så sätt får barnen chans att både höra sagan på arabiska först och sedan på svenska, berättar Shefaa Alkassar.

Hon kom från Syrien för cirka två och ett halvt år sedan och efter att ha praktiserat en period har hon fått jobb på biblioteket via kommunens extrajobb i ett halvår framåt.

– Jag läste på universitet i Aleppo, ekonomi och samhällsplanering, men har alltid varit väldigt intresserad av böcker och har alltid älskat att vara på bibliotek. Jag känner mitt språk väl, och jag har också jobbat med barn som lärare i ett år, så det känns roligt att börja med sagostunder för barn.

Shefaa Alkasser kommer att hålla i sagostunden på arabiska. Först ut är

Shefaa Alkasser kommer att hålla i sagostunden på arabiska. Först ut är "Visst kan Lotta cykla". Foto: Åsa Meierkord

Åldersgruppen som sagostunderna vänder sig till, är barn mellan tre och sju år, även vuxna med barn är välkomna.

– Först ut är boken "Visst kan Lotta cykla" av Astrid Lindgren, berättar Shefaa Alkasser.

Projektet med sagostund på arabiska är en del i ett integrationsarbete. Det finns en arbetsgrupp där alla kommunens bibliotek är representerade.

Det ligger en stor trygghet i att höra en saga på sitt eget språk

– Det ligger en stor trygghet i att höra en saga på sitt eget språk och att komma hit på sagostund kan leda till att man upptäcker även resten av biblioteket och utbudet som finns här, säger Caisa Svärdén, samordnare för biblioteken i Vellinge kommun.

På biblioteken kan man både träffa andra och utveckla sin svenska samtidigt som det finns aktiviteter som inte kräver att man kan svenska så bra ännu, som till exempel pyssel.

Sagostunden på arabiska hålls varannan tisdag klockan 15-15.30. Nästa tillfälle är den 20 februari.

Fler aktiviteter:

Sagostund för 3-6-åringar, 31/1, 14/2, 28/2, 14/3, 28/3, 11/4

Varannan onsdag klockan 15 är det sagostund på svenska. Ingen föranmälan behövs.

Sjung och bli glad! 29 jan–9 april, måndagar klockan 10.30

Sång och rim för 0–6 åringar. Ingen föranmälan behövs.

Läsgrupp för nyanlända. Lördagar varannan vecka 11.30-12.30, nästa tillfälle är den 17 februari. För nyanlända vuxna som vill läsa en bok på lätt svenska tillsammans i grupp, utveckla sin svenska, öva sin läsning och läsförståelse, lära sig fler synomymer och diskutera texter med en svensk volontär.

Publicerad 02 February 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag