Torgboden i Falsterbo billigast i Sverige

"Jag har fantastiska kunder"

FALSTERBO.

Hårt arbete lönar sig. Fredrik Göransson och ICA Nära Torgboden i Falsterbo hamnar överlägset på förstaplatsen i PRO:s undersökning vem som har den billigaste matkassen bland småbutikerna i landet.

– Jag är är så glad, det känns helt otroligt, säger Fredrik Göransson som driver Torgboden i Falsterbo.

När han tog över butiken för drygt fyra år sedan var den nedläggningshotad. Sedan dess har han jobbat hårt och medvetet för att få fler kunder och hålla priserna nere. En svår ekvation för en liten butik på en ort där invånarantalet minskar drastiskt under vinterhalvåret.

– Många kommer hit för vår manuella köttdisk och vi har jobbat för att de som kommer hit för köttets skull också stannar och köper hela sin matkasse hos oss, säger Fredrik Göransson.

Innan Fredrik Göransson tog över Torgboden hade han varit butikschef i både Malmö och Trelleborg.

– Det är ganska annorlunda att jobba i Falsterbo, eftersom det är en liten ort blir relationen till kunderna bättre och jag har verkligen fantastiska kunder! De är både trevliga och trogna sin handlare. De förstår hur viktigt det är att handla på hemmaplan.

Matkassen

Undersökningen för 2017 genomfördes den 23 november av PRO:s medlemmar i hela landet och ger därför en ögonblicksbild av prisläget. Undersökningen görs ideellt av PRO:s medlemmar. I år deltog ca 1500 personer i arbetet.

Cirka 750 butiker har undersökts runt om i Sverige och 705 av de undersökta butikerna finns med i sammanställningen av prisundersökningen. Små och stora butiker särredovisas. Små butiker har en säljyta under 1500 kvadratmeter och stora butiker har en större säljyta än 1500 kvadratmeter.

Det finns 34 konventionella varor samt 17 ekologiska varor i varukorgen.

PRO:s prisundersökare har också frågat alla butiker om hur kundvänliga de är. Bland annat om det går att använda kontanter under butikens hela öppettid. Nästan alla handlare i hela landet svarar ja på den frågan.

De tre billigaste butikerna (små)

1. ICA Nära Torgboden, Falsterbo Skåne 762,78 kr

2. Willys Sundbyberg ,Stockholm 825,29 kr

3. ICA Nära Blå Center, Östersund, Jämtland 849,82 kr

Publicerad 31 January 2018 04:43

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.