Upplagt för att hitta sina rötter

FALSTERBO.

Man brukar tala om roten til allt ont. Helgen den 27-28 januari kan man istället förbereda sig på att låta rotfrukterna ta en till en högre nivå.

Under både lördagen och söndagen kommer Falsterbo Strandbad att fyllas med rotfrukter, både bokstavligen och bildligen. I arrangemanget "Roten till det goda" får besökarna tillfälle att smaka, skapa, uppleva och inspireras av rotsakerna.

– Vi vill lyfta de inhemska grönsakerna, rotsakerna är ju de enda grönsakerna som inte behöver importeras under vintern, säger Nils-Arvid Andersson, Naturum på Falsterbo Strandbad.

Förutom att låta sig provsmakas bjuder rotfrukterna även på sin kulturhistoria.

– Vi kommer att sammanställa både en liten historik och var rotfrukerna finns i det ekologiska sammanhanget, vilka medicinska egenskaper de har, det finns mycket spännande att gräva i, säger Nils-Arvid Andersson.

Provsmakningen kommer att äga rum i konsthallen.

– Vi samarbetar med lokala odlare och det kommer att finnas åtta till tio olika rotsaker att provsmaka. Bland annat persiljerot, rova och kålrot, berättar Nils-Arvid Andersson.

Restaurangens meny fokuserar också på rotsaker.

På lördagen klockan 13-15 kommer Linda Persson från Rawfood house i Malmö och demonstrerar rawfood på rotsaker, serverar smakprov och berättar om vilka rotfrukter som går att använda i rawfoodköket.

Besökarna kommer också få möjlighet att arrangera ett eget rotsaksstilleben i en instgramstudio, fotografera och lägga ut på Instagram under hashtaggen #rotsakerfalsterbostrandbad. De tre bästa bidragen vinner presentkort i Falsterbo Strandbads shop. Vinnarbilderna publiceras också på Falsterbo strandbads hemsida

I ateljén kan man också prova att göra bilder med grönsakstryck.

Det hela äger rum i konsthallen och ateljen mellan klockan 11 och 16.

Publicerad 16 January 2018 00:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag