Målet: Vellinge ska kännas tryggare

Kommunen satsar tre miljoner på trygghetsvärdar

VELLINGE.

Medborgarna upplever att tryggheten har blivit sämre, trots att polisens statistik visar att Vellinge kommun har en ganska låg nivå av brottsutsatthet. Nu anställer kommunen fem trygghetsvärdar som ska hålla hela kommunen under uppsikt alla kvällar i veckan.

Inom kort ska en trygghetssamordnare anställas och under våren kommer ytterligare fyra trygghetsvärdar att rekryteras. Enligt planering kommer två bilar, bemannade med en trygghetsvärd i varje bil, att hålla kommunen under uppsikt veckans alla kvällar och tidiga nätter.

– Medborgarna tycker att tryggheten är en viktig fråga och de upplever att tryggheten har försämrats, därför gör vi den här satsningen, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Trygghetsvärdarnas övergripande uppdrag handlar om att skapa närvaro. Trygghetsvärdarna kommer att röra sig runtom i kommunen både i bil samt till fots. De har vaktutbildning men inga polisiära befogenheter. Men vid behov kommer de att snabbt kunna tillkalla hjälp, i form av polis, väktare, räddningstjänst, ambulans eller kommunala jourer.

– De ska också kunna finnas i områden som behöver extra tillsyn, punktmarkera, till exempel om det har varit många bostadsinbrott eller skadegörelse i vissa områden, säger Carina Wutzler.

Kostnaderna för fem trygghetsvärdar med fordon och. driftskostnader beräknas till 2,9 miljoner kronor årligen. I budgeten för 2018 finns anslag på 1,5 Mkr på avsatt för trygghetssatsningar, vilket täcker kostnaderna för halvåret 2018.

– Vi vill också satsa drygt 3 miljoner 2019, säger Carina Wutzler.

Den 30 januari tar kommunstyrelsen beslut i ärendet.

– Det är moderaternas förslag, så jag räknar med att verksamheten snart kan vara igång.

Publicerad 16 January 2018 12:06

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag