Högar av fynd i ny bok om bronsåldern

SÖDERSLÄTT. Den andra boken i serien om Söderslätts bronsåldershögar är här. Och nu är det Vemmenhögs härad som står i fokus.

Birgitta Åkesson och Claes Lindahl fann varandra genom en grupp på Facebook för personer med ett brinnande intresse för fornfynd, och Claes Lindahl föreslog att de skulle skriva en bok ihop. Det började med boken Söderslätts säregna bronsålderslandskap, om Skytts härad, som utkom för lite mer än ett år sedan.

– Vi har båda ett jättestortintresse för arkeologi. Projektet har blivit mycket större än vad vi hade tänkt från början. Vi har träffat så många människor som velat visa platser och berätta. Trots att vi inte hade tänkt ge oss ut på fältet från början, berättar Birgitta Åkesson som är utbildad arkeolog och har arbetat som sådan under många år.

Claes Lindahl är hembygdsforskare och den som har tagit bilderna i böckerna.

– Böckerna vänder sig till dem som bor i bygden men ska även kunna användas vid grundforskning inom arkeologi, säger Birgitta Åkesson.

I den senaste boken undersöks gravhögarna som finns inom Vemmenhögs härad. Riksantikvariet har bedömt att bygden har ett riksintresse och så har boken fått sitt namn, En bronsåldersbygd av riksintresse Vemmenhögs härad. I Vemmenhögs härad ingår delar av Skurup, Trelleborg och Svedala kommuner. Boken inleds med en översikt av bronsåldern och sedan följer en genomgång av betydelsefulla platser och fynd som har gjorts här.

Kring Söderslätts bronsåldershögar finns också en rad sägner och myter. Söderslättstrollen var till exempel några av dem som sades härja här under bronsåldern. Det finns också mörka delar av historien som tas upp i boken.

– Galgbacken i Vemmenhög är värd att lyfta. Platsen är väldigt ödesmättad, med sin grymma historia, säger Birgitta Åkesson.

Den tredje och avslutande boken om Söderslätts bronsåldershögar kommer att handla om Oxie härad.

– Förhoppningen är att få ut den inom två år, säger Birgitta Åkesson.

Publicerad 12 January 2018 11:22

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag