Amanda släpper bok som kommer slå hål på fördomar

HÖLLVIKEN. Inte nog med att Amanda Malmberg tränar kampsport, har en blogg, jobbar på kafé, sjunger och spelar piano. Nu har hon dessutom skrivit en bok. En bok som förmodligen kommer att slå hål på väldigt många fördomar om hur det är att leva med Downs syndrom.

I mitten på januari släpps Amanda Malmbergs bok "Mitt unga, fartfyllda liv" på Vaktel förlag.

– Jag vill visa världen vem Amanda Malmberg är. Jag vill stå upp för oss med Downs syndrom och för våra rättigheter. Därför skrev jag boken. Den handlar om hur mitt liv ser ut, vad jag gör och tänker, säger hon.

För att kunna skriva en sådan bok krävs en stor portion självförtroende. Det har varit en lång resa för Amanda att få det självförtroendet. Under stor del av hennes skoltid blev hon utsatt för mobbing och kränkningar.

– Något av de vanligaste jag fick höra var "jävla mongo", "du ser ju ut som en kines, fast du inte är det". Det var också sexuella trakasserier, utfrysning och annat hemskt. Att bli behandlad på det viset tog fram både det sämsta men också det bästa i mig, kan man säga. För samtidigt som det blev en hård klump inne i mig så gjorde det också att jag fick en vilja att förändra.

Amanda började skriva dagbok för att få utlopp för känslorna. Hon började också skriva dikter och en blogg. Det hon inte kunde sätta ord på, beskrev hon med musik istället.

– Jag hittar inte alltid orden, då sjunger jag istället och spelar.

Dagboken blev till en vlogg och musiken och sångerna blev till små klipp som hon lade ut på Youtube.

Texterna har sedan utvecklats till att bli en bok. Men kapitlen har inte bara runnit ner på sidorna av sig själv. För Amanda Malmberg har språket varit en hög tröskel att ta sig över. Det har krävt tid, envishet och en enorm vilja att behärska grammatiska regler och bygga upp ordförråd.

– Jag och svenska grammatiken har inte varit bästa kompisar alltid direkt, jag har fått kämpa genom att texta, ljuda, skapa bilder och minnesbilder. Jag har också använt teckenspråk för att komma ihåg.

Men skriva, spela och sjunga är långt ifrån allt Amanda sysslar med. Efter grundskolan valde hon ett gymnasium i Malmö med idrottsinriktning.

– Där fick jag prova Hikari do för första gången. Det är en typ av kampsport som även kan utövas av personer med funktionsvariationer. Det var fantastiskt och är fortfarande fantastiskt att kunna lätta på trycket inom en genom att träna. Jag spelar också fotboll.

Amanda Malmberg hoppas att alla vill läsa hennes bok. Men framför allt läkare, lärare och föräldrar.

– Ett tag pratades det väldigt mycket om oss. Om fostervattensprover. De flesta hade valt bort oss. Det är ju inte så kul att höra. Vi har väldigt mycket att komma med nämligen. Vi har kärlek och energi. Min mamma brukar säga att jag är hennes livsbatteri. Boken handlar om mig. Att se mig som person och inte bara se min diagnos.

Amanda måste nästan dagligen hantera fördomar och påhopp kring Downs syndrom. Hon får många kommentarer på sina youtube-klipp.

– Jag svarade att det finns för lite fakta om oss. Vi är inte så många, men vi har också rätt till läkare som inte behöver googla Downs Syndrom när de ser mig. Vi har också rätt till utbildning. Vi är också här.

Personligt:

Namn: Amanda Malmberg.

Ålder: 23 år.

Bor: Höllviken.

Familj: Mamma, pappa, australienska fårhunden Tessie.

Gör: Jobbar på kafé, skriver musik och dikter. Har bloggen wildlifefire@hikaridopower94.worldpress.com. Förelsäser om hur det är att leva med Downs syndrom. Kommer ut med boken "Mitt unga, fartfyllda liv" i mitten på januari. Jobbar redan på nästa bok som ska heta "Normbrytarens livsresa".

Lyssnar på: Linus Svenning, Robin Stjärnberg, Norlie & kkv.

Det här visste ni inte om Amanda: Är gamer och youtuber med över 3000 visningar.

Publicerad 22 December 2017 08:40

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag