Morgan gör fester av rester

VELLINGE. Morgan Andersson i klass 4 på Södervångsskolan svängde ihop en smaskig råraka av några gamla rester rotfruker och påläggsskinka och blev vinnare i tävlingen Resterkocken.

Tävlingen var ett initiativ från Sysav och syftet var att minska matsvinnet med hjälp av nya rätter på gamla rester. Vinnarna fick 800 kronor till en klassfest för kamraterna från MatSmart.

Alla elever i årskurs fyra till nio i södra Skåne fick möjlighet att delta genom att fota, filma eller skriva ner ett recept på nya rätter gjorda på gamla rester.

Hemma hos familjen Andersson i Vellinge står Josefine, som jobbar som hemkunskapslärare på en skola i Malmö, och sonen Morgan ofta i köket tilsammans och kockar.

– Mamma frågade om jag inte ville vara med i tävlingen och det ville jag, berättar Morgan.

Han tittade efter vad som fanns i kylskåpet och hittade några sloknande morötter och palsternackor.

– Jag rev dem och vispade ner ett ägg och saltade och pepprade. Sedan stekte jag i smör och lade till några gamla skinkskivor och lingonsylt. Det blev faktiskt jättegott.

Morgan gillar att laga mat och favoriträtten är tacos.

– Det är kul att skära till alla grönsakerna och steka färsen, jag gillar inte guacamole men de andra såserna, berättar Morgan som gärna tar en överbliven taco till frukost om han får chansen.

Josefine och Morgan har många tips för hur man använda rester.

– Såserna som blir över från tacos kan man ha som dipp till morot- och gurkstavar till exempel, säger Josefine som också har infört en slags "rester á la carte" koncept.

– Ofta har man ju bara rester kvar så att det räcker till en portion och då tänker man att det inte är lönt att göra något med det eftersom det inte räcker till hela familjen. Men har man fler rester så kan man ju svänga i hop flera smårätter och så är smaken förhoppningsvis som i vår familj - väldigt olika så att man också väljer olika.

Vilka är era bästa tips för rester från julbordet?

– Köttbullemacka med köttbullarna, säger Morgan.

– Laxpudding med de kokta potatisarna, laxen och så massor med dill. Pizza med strimlad skinka och ostrester eller pasta med grädd, ost- och skinksås, säger Josefine.

Publicerad 15 December 2017 14:42

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag