Byn kan bli först i Europa med att få mobil livsmedelbutik

VÄSTRA INGELSTAD. Tänk dig en modern butik på hjul som öppnas med hjälp av en app i mobiltelefonen. Den står till tjänst dygnet runt och kan antingen drivas av dem som själva handlar där eller av extern aktör. En sådan mobil butik finns redan i Kina. Nu vill företaget bakom konceptet, Moby Mart, ställa en likadan i Västra Ingelstad.

– Det finns inte längre så många livsmedelsaffärer ute på landet. Den här är ett sätt att vitalisera landsbygden genom att använda modern teknik. Användarna blir medlemmar och kan ta handla via en app i mobiltelefonen, säger Vellingebon Per Cromwell, som är en av En av initiativtagarna.

Tanken är att den mobila butiken ska ställas antingen vid stationen eller vid det gamla kommunhuset i Västra Ingelstad.

Per Cromwell som hoppas att byborna vill ha en dialog om vad de vill ha i affären.

– Det är de som ska handla som ska bestämma sortimentet.

Den mobila butik som står uppställd vid ett större universitet i Kina räknas som en prototyp och är tio meter lång och 2, 5 meter bred. Den i Västra Ingelstad kommer att vara lite mindre.

– Den byggs här i Skåne och kommer att bli färdig nu i dagarna. Den blir sex meter lång och 2, 5 meter bred men har samma teknik som den i Kina, berättar Per Cromwell.

För närvarande körs The Moby Mart av en förare eller via fjärrstyrning, men Per Cromwell tror bara att det handlar om ett par år, innan den blir självstyrande.

– Om ungefär fem år kommer de första självstyrande fordonen att komma ut på marknaden. Då kommer även The Moby Mart att själv kunna köra till ett påfyllnadsställe och få in nya varor på hyllorna.

När det gäller detaljhandeln, är det enligt Per Cromwell framför allt personal och lokalhyra som kostar. Något som inte behövs nästan alls samma utsträckning i den mobila butiken.

– Det enda som behövs är en parkeringsplats. Kommunen tar beslut någon gång i nästa vecka, säger Per Cromwell.

Publicerad 27 November 2017 11:24