Relationen till havet når nya djup i utställning

FALSTERBO. En övergiven skärgård, hemlighetsfulla skeppsvrak och Poseidons trädgård är några exempel på vad man just nu kan uppleva i utställningen ”Till havs” på Falsterbo konsthall.

– Jag har alltid fascinerats av landskapet i skärgården. Speciellt på hösten och vintern när allt stänger neroch båtarna försvinner från hamnarna. Ödsligheten och vemodet som kommer, berättar Magnus Petersson som bland annat ställer ut en modell av ett skärgårdslandskap.

Modellen är realistisk i sin utformning men det finns något som skaver lite. Det finns till exempel inga människor.

– Det är natt och bara blått månljus lyser upp ön. Det är först när jag ljussätter som magin infinner sig och förtrollningen lägger sig, säger Magnus Petersson.

En bit ifrån den öde skärgården finns Johan Blomdells organiska jättekrukor i olika konstellationer som leder tankarna till korallrev.

– Jag kallar det för Poseidons trädgård. Vi behöver prata med honom om hur vi ska lösa problemen med haven och hur vi förstör dem, säger Johan Blomdell som också bidrar med en film installation över en obränd lerkruka och hur den blir ett med havet för att minuten efter byggas upp igen.

I utställningen deltar också

Lennart Alves, fotogram, Gunvor Nelson, video samt Jason de Caires Taylor, video.

Utställningen pågår fram till den 21 januari.

Magnus Petersson stäler även ut foton på övergivna skeppsvrak i Östersjön. Bland andra Bengts Sture från andra världskriget.
Foto: åsa meierkord

Magnus Petersson stäler även ut foton på övergivna skeppsvrak i Östersjön. Bland andra Bengts Sture från andra världskriget. Foto: åsa meierkord

Publicerad 03 November 2017 07:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag