Postiljonen fick besök från andra sidan jorden

Delegation från Australien studerade svensk äldrevård

HÖLLVIKEN. I förra veckan fick Postiljonen ett exotiskt besök när en delegation från Australien tittade in för att lära sig mer om och låta sig inspireras av hur äldrevården fungerar i Sverige.

2009 fick Postiljonen besök av en engelsk delegation bestående av parlamentariker och experter som organiserades på uppdrag av den brittiska regeringen. Postiljonen som redan då drevs av Förenade Care, blev lovordade i rapporten och därför ville även den australiensiska delegationen uppleva äldreboendet.

Under besöket lades extra fokus på hur demensvården fungerar. I gruppen på cirka 15 personer fanns allt från fastighetsutvecklare till volontärer och kommunala tjänstemän från Sydney, Melbourne och Brisbane.

– Jag äger fastigheter i Melbourne och är med på den här resan för att se hur man kan utveckla och bygga om fastigheter för att skapa bra boenden för äldre och sjuka, säger Peter Iwaniuk.

I dagens Australien måste de gamla i de allra flesta fall betala ur egen ficka för att få en plats på ett äldreboende.

– Vi har, liksom resten av västvärlden, en jätteutmaning framför oss när det gäller en allt större åldrande befolkning, säger Chris Rooke, konsult på ett företag som sysslar med just husprojekt för seniorer.

Mia Palmé, marknadschef på Förenade Care, fick många initierade frågor om just demensvård och hur man ska bygga boende för dementa på bästa sätt när det gäller rum och gemensamma ytor, men även ur ekonomiskt perspektiv.

– Postiljonen är unik på så sätt att det är så pass liten enhet med bara 24 lägenheter, det är egentligen en katastrof ekonomiskt sett. Det vi upplever som en bra siffra är runt 40- 50 platser, förklarade Mia Palmé som också fick berätta om företagets ”Leva-livet inspiratörer” och om hur det går till när privata företag inom vårdsektorn vinner en upphandling och gör avtal med kommunen.

– Vi måste hitta en bra modell, både när det gäller lokaler, rätt typ av vård, personal och så klart, finansieringen, säger Chris Rooke.

Publicerad 27 October 2017 12:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag