På Håslövs byaskola finns ”rörelse” schemalagt varje dag

Av
Julia Pileby

Julia Pileby

VELLINGE. Att barn rör sig allt mindre har man märkt av på Håslövs byaskola utanför Vellinge. För att råda bot på det har skolan precis antagit en ny profil med hälsoinriktning.

Håslövs byaskolas nya profil är inspirerad av Reggio Emilia, en pedagogik som handlar om att utveckla barnens alla uttrycksmöjligheter, och har fokus på NO och hälsa.

– Barnen har rörelse varje morgon. De får leda det själva till musik. De hoppar, studsar och springer på stället, berättar Mia Ylinen, rektor på skolan.

Utöver den dagliga rörelseaktiviteten är det även rastaktiviteter och planerade utedagar, vid sidan om den schemalagda idrotten.

– Vi har ju precis påbörjat den här inriktningen på skolan, så vi har ännu inte hunnit utvärdera den, säger Mia Ylinen.

– Vi valde hälsoinriktningen för att det är bra både för det fysiska och psykiska välmåendet. Allt fler barn och unga mår ju sämre idag.

Mia Ylinen har varit yrkesverksam inom skolan i drygt tio år. Bara på den tiden har hon märkt att barn rör på sig allt mindre.

– De rör sig absolut mindre idag än tidigare. Därför har vi på skolan infört mobilförbud, även på rasterna. Innan dess satt alla barnen, även de som var på fritids, bara och tittade på sina mobiler.

– En annan sak som vi noterat är att allt fler barn glömmer idrottskläderna, och även om vi påtalar för föräldrarna så blir det ingen förändring. Därför är det viktigt att vi ha rolig idrottsundervisning som alla kan känna sig delaktiga i, säger Mia Ylinen.

Publicerad 13 September 2017 06:45

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag