Ungdomsbrottsligheten minskar

VELLINGE. Polisen har gjort en uppföljning på sina medborgarlöften efter sex månaders arbete och glädjande nog har ungdomsbrottsligheten minskat, även om skadegörelsenhar varit hög under sommaren.

– Det är framför allt brott som mindre stölder och inbrott som ofta har ungdomsanknytning som har minskat. Även narkotikarelaterade brott har minskat, liksom klagomålsanmälningar när det gäller ungdomar, berättar Jörgen Sjåstad, kommunpolis.

Enligt Jörgen Sjåstad beror framgångarna på ett bra samarbete med kommunen.

Sedan årsskiftet har samverkan mellan polisen, skolan, elevhälsan, fältgrupperna, föräldrar och socialtjänsten fördjupats och särskilda insatser har riktats mot ungdomar i riskzonen.

– Det handlar ju om att fånga upp de ungdomar som är på väg åt fel håll och sedan få dem att sluta med narkotika och välja en annan väg. Det är inget som kräver en enstaka insats utan kräver både tid och engagemang, säger Jörgen Sjåstad som hoppas att samma styrka, nio poliser, ska få vara kvar under hösten.

Även klagomålen mot ungdomar har minskat.

– Anmälningarna som rör den här gruppen som till exempel högljudda fester och busliv på gatan har också minskat.

Det som tyvärr inte har minskat i kommunen är skadegörelsen som har tydlig koppling till ungdomar.

– Det har varit en hel del i sommar, men inte mer än vanligt. Tyvärr är ofta skolor utsatta, Ljungenskolan har både fått fönster krossade och de har sparkat sönder saker på taket.

Statistik

Anmälda brott mellan den 1 januari och 23 augusti i Vellinge:
Inbrott: I fjol 58, i år 36.
Cykelstölder: I fjol 205, i år, 123.
Inbrott i samlingslokaler, butiker: I fjol 134, i år 86.

Publicerad 28 August 2017 11:30

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag