Här tas inte bara degen på allvar

VELLINGE. Muffins, kanelbullar och frallor. Fördeg till baguetterna på onsdagen. Gräddning på torsdagen. I LSS-verksamheten Ängas bageri är det mycket att stå i. På riktigt.

Andreas Andersson har just avstyrt ett mindre missöde som hade att göra med en för liten skål och för mycket muffinssmet. Nu mäter han noga upp smeten i formarna. När de har varit i ugnen ska de till kaféet som LSS-verksamheten driver på arbetsplatsen Ekovent i Vellinge.
Bageriet levererar också bullar och kakor till verksamheter inom Vellinge kommun och till privatpersoner.
– Jag har varit här i ett par år. Jag är glad att vara här. Jag gick hotell- och restaurangprogrammet innan, men att laga mat är stressigt. Det är bättre att baka än att laga mat. Baka är lite lugnare på något sätt. Det är mer ordning på allt, säger Andreas Andersson som är en av bagarna.

Bageriet startade 2013 som del i verksamheten med arbetsinriktning.
Sedan tidigare fanns det en avdelning för tryckeri samt montering- och paketering.
Bageri kom som ett naturligt steg.
– Vi bakade väldigt ofta och ville utvecklas och öka professionaliteten, säger Jonna Rosenqvist, enhetschef för daglig verksamhet i Vellinge kommun.
Känslan av att vara professionell och se sammanhanget och den röda tråden är väldigt viktig för både deltagarna och personalen.
– Det blir tydligt att om vi inte bakar bullarna i bageriet så får de i kaféet inte något att sälja, säger Jonna Rosenqvist.

Kapaciteten har vuxit i takt med att deltagarna fått mer och mer erfarenhet och färdigheter.
– Men vi gör också misstag, speciellt när vi provar nya kakor, ingen av oss är ju proffs, men det blir sällan tokfel och det är ju genom misstag man lär sig, säger Johanna Nilsson, aktivitetsledare.
– Det är kul att jobba här, säger André Elvström.

Publicerad 27 April 2017 12:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag