Antalet gästnätter minskade på Söderslätt förra året

Av
John Nordh

John Nordh

SÖDERSLÄTT. I både Vellinge och Trelleborg minskade antalet gästnätter under 2016 jämfört med året innan. Trots att Skurup såg en stor ökning, var Söderslätt det enda området i Skåne som landade på negativa siffror förra året.

Detta visar en rapport från Tourism in Skåne som bygger på preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) och Tillväxtverket.
Vellinge är en av de kommuner där antalet gästnätter minskade mest: minus 7,7 procent.
Enligt Sara Palo, näringslivsstrateg på Vellinge kommun, beror tappet på att det var en anläggning färre förra året som rapporterade in till Tillväxtverket.
– Tittar man på hotellen så har de ökat, säger hon fortsätter:
– En problematik med statistiken är att mindre anläggningar inte finns med. Vår kommun har många små familjära ställen med för få bäddar för att komma med.
Enligt rapporten var Söderslätt det enda området i Skåne där gästnätterna minskade förra året – minus 2,5 procent. Detta trots att Skurup ökade med hela 17,4 procent.
– Att vi hade en anläggning färre förra året kan påverka siffran för Söderslätt, säger Sara Palo.
Förutom Vellinge, minskade även Trelleborg något – minus 0,2 procent. 13 skånska kommuner, däribland Svedala, finns inte med i rapporten på grund av för få inrapporterade anläggningar.
Sydväst (Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö och Staffanstorp) var det område i Skåne där antalet gästnätter ökade mest: plus 12,3 procent.
Målpopulationen för rapporten utgörs av samtliga hotell, motell, pensionat, vandrarhem och kurs- och konferensanläggningar med minst fem rum eller nio bäddar, stugbyar med minst fem stugor eller tjugo bäddar samt alla STF-anslutna vandrarhem.

Publicerad 15 March 2017 07:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag