Patrik tog hem EM-guld till Vellinge

VELLINGE. Vad få kanske vet är att en av de bästa utövarna av den fornnordiska brottningstilen glima bor i Vellinge. Nyligen kom han hem från EM i Schweiz med ytterligare en guldmedalj.

EM i Glima hölls i Martigny i Schweiz och Patrik Jansson vann guld i inriktningen Lösa grepp.
I finalen mötte han schweizaren Jeremy Keller och kunde återigen åka från mästerskapet med ett guld, liksom han gjorde 2015.
– Det var kul att kunna försvara guldet från förra gången, säger Patrik Jansson.

Hans intresse för sporten väcktes när han sysslade med så kallad reenactment som viking. Alltså iscensättning av olika slag och kamper som utspelades under vikingatiden.
– Jag höll till en del på Foteviken och en kompis visade mig sporten. Som 18-åring började jag träna för Lars-Magnar Enoksson som är en av de bästa i Sverige.
Han tränade också en del vanlig brottning i Hököpinge brottarklubb.

Glima är en del av Svenska Budo- och kampsportsförbundet och är den minsta sporten med officiell SM-status i Sverige. Utövarna i Sverige är inte så många.
– Inför stora mästerskap så får man träna bäst man kan själv och sedan hitta någon som man kan träna tillsammans med. Vad jag vet så finns det numera bara en klubb som har glimabrottnig och den finns i Stockholm.

Vad var det som gjorde att du fortsatte träna glima och inte satsade på klassisk brottning?
– Jag tycker om enkelheten och det direkta.
Kan det inte bli väldigt tuffa matcher?
- Jo. Smärtsamma grepp är tillåtna, men bara för att komma bort från motståndaren. För att vinna matchen ska motståndaren ligga ner och man själv ska vara utom räckhåll. Då kan man sätta press på ett revben, trycka ner en kind eller till och med sticka ett finger i ögat på motståndaren för att få honom att släppa sitt grepp och då hoppar man undan, berättar Patrik Jansson.
Man får dock inte sparka eller slå.
Framöver kommer Patrik inte ha tid att träna lika mycket som tidigare på grund av mer omfattande jobb.
– Men jag kommer inte helt att släppa greppet. Även om jag inte kommer att kunna hålla samma höga nivå, så åker jag och försvarar mitt guld i nästa EM. Man kan ju inte bara ge bort titeln.Glima

Glima är ett fornnordiskt ord som betyder ”blixtrande sken” eller ”snabb rörelse”. Glima utövades från vikingatiden fram till 1900-talets i Sverige, sedan dog det mer eller mindre ut.
På Island är Glima däremot landets nationalsport och där har traditionen aldrig brutits. Brottningsformen går ut på att fälla sin motståndare från en upprätt kroppshållning. Det finns inga poängsystem eller klockor. Man vinner när motståndaren vidrör marken med någon del av kroppen förutom mellan hand och armbåge samt mellan fot och knä.
Det finns tre inriktningar; Lösa tag, Ryggtag och Byxtag.
I Lösa tag finns det inga fasta grepp och även smärtsamma grepp är tillåtna tills motståndaren släpper.

Publicerad 08 March 2017 07:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag