Insänt:

"Någon betalar dyrt för den billiga matkassen"

DEBATT. Medierna rapporterar om tomma grönsaksdiskar på grund av vädersituationen i Europa. Kyla, snö och översvämningar har gått ut över skördarna i Sydeuropa och plötsligt är den här på riktigt, klimatförändringen, och den visar sig i livsmedelsnäringen, den sektor som kommer att drabbas hårdast om ingenting görs nu.
Har du tänkt? att fortsätta äta i morgon? De flesta av oss skulle svara ja. Det är inget bra val att sluta äta. I vår del av världen är det självklart att det finns mat i överflöd. Och medan vi överkonsumerar och bekymrar oss om matsvinn, medan var tredje livsmedelskasse i Europa går direkt i slasken, börjar ett ännu större hot torna upp sig vid horisonten. Läs och ta in innebörden:
Om vi vill äta i morgon och föda en växande värld så måste vi producera mer mat, på en mindre yta, på ett mer hållbart sätt.
Som konsument? är det viktigt att göra bra val av mat, men det är lika viktigt att förstå hur viktig den här näringen är för vår framtid.
Om vi inte gör förändringen kommer fler människor att hungra i nya delar av världen. Att kontrollera livsmedelskedjan kommer att bli ett maktmedel i klass med att kontrollera flödet av olja.
Vi behöver arbeta ?på flera fronter. Här finns inte en lösning. Vi måste hitta nya grödor, nya sätt att kultivera havet istället för att rovfiska, vara nyskapande i primärproduktionen, minska matsvinnet i hela kedjan, integrera livsmedels- och förpackningsutvecklingen, hitta nya tekniker för att processa livsmedel, göra smartare logistiklösningar. Listan kan göras hur lång som helst.
Men först på listan står att inse hur enormt viktig livsmedelsnäringen är. Att många av de problem som vi ser konsekvenserna av idag kan lösas här. Att livsmedel är både problemet och lösningen.
Som konsumenter behöver vi vara beredda att betala för bra mat och den mat vi ska vara riktigt misstänksamma mot är den som är riktigt billig. Jag blir gråtfärdig var gång jag ser en rubrik om att ”här hittar du den billigaste matkassen”. Någon betalar dyrt för den och ofta är det miljön.
Vi har förlorat? respekten för mat, vi känner inte längre när vi är mätta, vi uppskattar inte den omsorg som krävs för att producera en tomat och vi kan inte använda näsan för att avgöra om mjölken går att dricka. Sorgligt.
I flera år var jag med och byggde upp en ny agenda för europeisk livsmedelsnäring. Det var en tävling som vårt initiativ inte vann. Det var tråkigt att förlora, men mest sorgligt var det för vårt klimat. Nu får vi ta nya tag, hitta nya samarbeten och oförtröttligt arbeta vidare.
För mig är? livsmedelsnäringen värd en hjälteroll och samtidigt behövs här massor av innovation.
Men vem tar ledningen? Var finns visionerna och insikterna om de stora utmaningar denna näring har?
Vi behöver ett paradigmskifte. Finns det ett enkelt recept? Nej, men ett smakrikt.

Lotta Törner
vd för Livsmedelsakademin
 
 

Publicerad 16 February 2017 16:55

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag