Lisa ger hästarna som ingen vill ha en ny chans

"Visst är han en besvärlig häst, men han kan ridas och är fullt frisk"

ÖSTRA GREVIE. Två före detta galopphästar och ett frieserföl med missbildning som ingen ville ha. De blev istället familjemedlemmar och fick en ny chans hos Lisa Åberg.
Det blåser iskallt på slättenmen värmen mellan Lisa Åberg och hennes hästar är desto tydligare när de tas in från hagen till stallet.

Lisa blev intresserad av hästar och ridning redan som liten och tävlade i både dressyr, hoppning och fälttävlan i många år. 2005 blev drömmen om en egen hästgård till verklighet när hon och sambon Mikael Elmstedt köpte Åkersborgsgården strax utanför Östra Grevie.
– De första hästarna som kom till stallet var Lilion och hennes kompis som var här som lånehästar, men ägarna ville sedan sälja Lilion och då blev hon så deprimerad och saknade sin kompis, så köpte jag henne och det var så det började, berättar Lisa Åberg.
Lisa jobbar med en typ av ljusbehandlingsmetod för att sätta igång läkningsprocess snabbare hos skadade hästar och när hon var i ett försäljningsstall, ett stall som köper in och säljer vidare hästar, för att behandla en häst, såg hon ett föl som bara låg i en box och inte ville resa sig.
– Varje gång jag var där verkade det bara som att det blev sämre och sämre. Till slut frågade jag om jag inte kunde få ta mig an honom och så blev det. Då var han bara åtta månader gammal, hade någon slags kronisk förskylning och en missbildning i pannan som ingen visste vad det innebar.

Lisa körde fölet, som var en svart Frieserhingst och kallades för Zalle, direkt till djursjukhuset där han lades in.
– Han blev behandlad med antibiotika och fick så småningom komma hem till gården. Veterinärerna sade han förmodligen skulle bli en svår häst med många problem, men för mig fanns det inga alternativ. Har jag väl tagit mig an något, så fullföljer jag.
Nu har Zalle blivit 11 år och missbildningen i pannan har mer eller mindre vuxit bort.
– Visst är han en besvärlig häst, men han kan ridas och är fullt frisk.

I stallet finns även två fullblod som är före detta galopphästar som Lisa stötte på i två olika stall.
Den ena hästen hade stora problem med sina tänder och var helt utmärglad.
– Om man raspar en hästs tänder fel och de inte kan äta som de borde, följer en rad andra problem. De spänner käken vilket leder till spänningar i övriga kroppen, tarmfunktionerna slås ut och de kan få ont. Vi jobbar på det och vi är på rätt väg. Men det tar tid. Man kan förstöra en häst på mindre än ett halvår och så tar det fem, sex år att bygga upp den igen, berättar Lisa.
Att ta hand om hästar som tar lång tid att bygga upp innebär stora kostnader och den ridning man kan göra är ljusår från placeringar i stora tävlingar. Men för Lisa var aldrig tävlandet det viktigaste.
– Jag tror väldigt mycket på att hålla hästar så naturligt som möjligt. De är ett flockdjur och bör gå tillsammans trots att det kan bli bråk mellan dem ibland. Har man dyra tävlingshästar så får de inte alltid det eftersom de kan skada sig till exempel. Belöningen inte tävlingsresultat utan att se hur en häst blir frisk och mår bra från att ha varit riktigt dålig.

Stoet Lilion, 27 år och Lisa Åberg. “Hon rids inte så mycket längre, utan får mest njuta en pensionärstillvaro”, säger Lisa Åberg.

Stoet Lilion, 27 år och Lisa Åberg. “Hon rids inte så mycket längre, utan får mest njuta en pensionärstillvaro”, säger Lisa Åberg.

Katterna Kevin och Mimmi myser i stallet.

Katterna Kevin och Mimmi myser i stallet.

Publicerad 16 February 2017 05:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag