Gästkrönikör Bo Nilsson:

"Annat var det på min tid"

GENERATIONER. Allt gammalt är obsolet. Bra är bara det nya.
Måhända bortsett från människor. Ålderspensionärer besitter visdom unga ännu inte skaffat. Men de bör hålla käft, om erfarenheten utesluter förnyande. Gamla idéer heter så av en anledning. Uppdatera, annars kan du dra åt helvete!
 Å andra sidan, det nya idag kommer i morgon att vara förlegat, eller kanske redan i eftermiddag. Bör man följaktligen avstå från att presentera innovativa tankar, av rädsla för att yngre förmågor inom kort anser dessa vara gammaldags?
Märks det att jag har en tonåring?
Alla föräldrar är mossiga, fattar noll och lever envist kvar i det förflutna. Inte bara föräldrarna, vad det beträffar. Alla äldre, utan undantag. Är man inte i exakt samma ålder som den tonåring man pratar med, har exakt samma värderingar och exakt samma bakgrund har man ingen faktisk grund att uttala sig om någonting överhuvudtaget. Minsta avvikelse, och man anses ovärdig att ens titta på. 'Prata med typ handen, gubbe!'
Skulle man däremot hålla med och dela ståndpunkt, är man istället en mesig fjant utan egen vilja, någon som bara gör ett patetiskt försök att fjäska, ställa sig in och verka cool.
Annat var det på min tid, är ett uttryck jag kan använda, som gubbe. Det nästan förväntas av mig. Skönt, på ett vis. Befriande, ifall man omfamnar det. Det gäller bara att uppnå insikten att allt gammalt är obsolet, inklusive en själv. Ingen mening att anstränga sig, så länge det dyker upp nya generationer. Man blir aldrig en del av ungdomen och därmed kontemporär igen - om man ens var det första gången.
Verkar ovanstående meningar insiktsfulla, präglade av sund självkritik, då tillhör du förmodligen samma generation som jag, och har alltså fel, om man får tro ungdomen. Vi har aldrig rätt, oavsett.
Det rimmar, och är gissningsvis töntigt. Men om jag tycker så, är det säkert precis tvärtom, och så vidare, i all oändlighet.
Under en period trodde jag på fullt allvar att min generation skulle ha en bättre förståelse vad gällde våra kommande ättelägg, än vad våra föräldrar hade gentemot oss. Vilket ytterligare bevisar hur osynkad jag varit i åtskilliga decennium.
Så varför tar jag bara inte livet av mig?
Förutom att jag trivs med livet - av den enkla anledningen att jag naturligtvis inte har en aning om ifall detta i efterhand kommer att betraktas som fegt eller coolt... om man ens säger 'coolt' nuförtiden.
Den enda trösten i allt detta är såklart att dagens ungdom blir morgondagens vuxna, som kommer att anses mossiga av sina barn.
Bo K. Nilsson
 

Foto: Privat

Foto: Privat

Publicerad 15 February 2017 09:28

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag