Långa väntetider för plats på äldreboende

Av
John Nordh

John Nordh

VELLINGE. 120 dagar. Så lång var vänte­tiden för att få plats på ett särskilt boende i Vellinge kommun förra året. I Skåne hade endast Kävlinge, Svalöv och Örkelljunga längre tider.

Detta visar siffror från kommun- och landstingsdatabasen Kolada. Snittet för hela landet förra året var 57 dagars väntetid, från ansökningsdatum till erbjudet inflyttningsdatum.
Snittväntan för Vellinge var alltså betydligt längre än så. Där kunde man bli tvungen att vänta upp till 120 dagar.
Enligt Anna Mannfalk (M), omsorgsnämndens ordförande, ligger förklaringen i att Vellinge kommun har valfrihet för vård- och omsorgsboende. När man får ett beslut blir man alltid erbjuden första möjliga plats. Detta påverkar siffrorna, menar hon.
– Om man bor i Skanör och blir erbjuden plats i till exempel Västra Ingelstad så väljer man kanske att tacka nej till platsen men får fortfarande stå med i kön.
– Det gör att vi har personer i kö som har tackat nej och det påverkar siffrorna.
”Det här går upp och ner och just nu har vi ingen kö”
Sedan utbyggnaden av Sankt Knut, som blev klar i våras, har situationen blivit bättre, menar Anna Mannfalk.
– Det här går upp och ner beroende på medborgarnas hälsostatus samt influensor och vinterkräksjuka och just nu har vi ingen kö, säger hon och fortsätter:
– Dessutom bygger vi 28 stycken omsorgslägenheter på Omtankens hus i Höllviken som är klara i början av 2018. Vi bygger trygghetslägenheter i anslutning till Almgården också.
Anna Mannfalk är övertygad om att nästa års siffror från Kolada kommer att se bättre ut för Vellinges del.
– Det kommer fortfarande finnas personer som tackar nej till platser och enstaka personer kan påverka snittet väldigt mycket. Men vi planerar för framtiden och försöker möta nya behov som framtidens äldre kan komma att ha.

Publicerad 15 February 2017 07:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag