Ebba Liepe kommer att gå terminen ut i Sverige men efter jul fortsätter hon gymnasiestudierna i Swaziland. Foto: Åsa meierkord

Ebba Liepe kommer att gå terminen ut i Sverige men efter jul fortsätter hon gymnasiestudierna i Swaziland. Foto: Åsa meierkord

Ebba har fått stipendium till Swaziland

FALSTERBO. I januari nästa år byter Ebba Liepe från Falsterbo skola. Skolan ligger dock en ganska bra bit bort – i Swaziland, Afrika. Hon är en av elva svenska ungdomar som har fått stipendium att studera sina sista två år på gymnasiet på en United World Collage-skola.

– Jag läste om skolan och stipendiet redan när jag gick i åttan och kände att det verkligen var något jag ville göra, berättar Ebba Liepe.
Hundra elever sökte de elva stipendierna och efter både intervjuer och andra tester stod det klart att Ebba hade fått ett av dem. Stipendiet innebär fri skolgång, mat och boende på en av UWC:s skolor i två år.

Aldrig varit där

Varför just Swaziland?
– Jag hade egentligen tänkt att jag ville till Kanada, men just i år skickades inga elever till skolan där. När jag hörde om Swaziland så tänkte jag ganska spontant att jag ville dit istället. Jag visste inget om landet och har aldrig varit i Afrika, men nu ser jag verkligen fram emot att få komma dit.

Många aktiviteter

På skolan går det ungefär 140 elever. 80 procent av eleverna kommer från Afrika och 20 procent från resten av världen. Eleverna får möjlighet att vara med i olika aktiviteter och projekt som till exempel jobba förebyggande mot HIV genom att hålla föredrag och sprida information, eller jobba i en SOS-barnby. Det finns även många sportaktiviteter att delta i.
Ebba Liepe ser mest fram emot att möta människorna.
– Att få leva och dela en vardag med andra personer i min ålder, från andra länder och genom det få en större förståelse för andra kulturer ska bli otroligt roligt.

Publicerad 31 August 2015 07:00