Liv Larsson provade att skjuta under påskhelgen. Här instruerad av Martin Smedå. På ”Skyttets dag” finns möjlighet att prova på utan att vara medlem i någon klubb.

Liv Larsson provade att skjuta under påskhelgen. Här instruerad av Martin Smedå. På ”Skyttets dag” finns möjlighet att prova på utan att vara medlem i någon klubb.

Skottosäkra får prova på

Av
Anna Fröjd

LJUNGEN. Den tredje maj är det åter dags för ”Skyttets dag” på Ljungen. Evenemanget brukar vara en fullträff både intresse- och vädermässigt. I år är även viltvårdsföreningen på plats.

Tidigare år har uppemot 200 personer samlats för att testa sina färdigheter i att skjuta prick. Köerna har varit långa och vissa har fått gå hem skottlösa.
I år har de tre skytteklubbarna finslipat logistiken och förhoppningen är att lika många besökare ska komma men att köerna blir betydligt kortare.
– Intresset har ökat varje år och syftet är att folk ska få en känsla för att det är en intressant sport som kräver hög koncentration och närvaro, berättar Kristian Svensson, ordförande i Falsterbonäsets pistolskytteklubb.
Tillsammans med Falsterbo-Vellinge skytteförening, och lerduveskyttarna i Falsterbo Sportskytteklubb arrangeras dagen.
I år har de även fått tillskott av Skanör-Falsterbo viltvårdsförening som är i stånd att ta över en av gevärsklubbens två skjutbanor.
Viltvårdföreningen är i behov av skjutbana för att skjuta in vapen inför jakt. Och ordförande Leif Karlsson är glad åt det nya avtalet.
– Vi ser mycket fram emot det. Vi kommer få ännu bättre skyttar i vår förening och vi ser att intresset ökar.
För att de ska kunna komma igång och skjuta på rörliga mål och ha en säker skjutbana måste banvallen byggas upp och en del andra åtgärder komma på plats, berättar Leif Karlsson, som just skrivit på det nya arrendekontraktet.
– Det är önsketänkande att det skulle vara klart till ”Skyttets dag” men vi kommer att vara på plats vid hagelskyttet och informera om vår verksamhet och göra något så trevligt som möjligt den dagen, säger han.
Besökarna kommer att, förutom hagelgevär, få möjlighet att provskjuta både finkalibriga vapen och ett par med grövre kaliber.
– Vi tillhandahåller all säkerhetsutrustning så det enda besökarna behöver tänka på är väder efter kläder, säger Kristian Svensson.
Han tror att många nybörjare kommer att bli överraskade och få eventuella fördomar på skam.
– Skytte är lätt i teorin men svårare i praktiken, många som bara har sett det på film tror att det bara är att skjuta. För mig är skytte som meditation, du märker direkt om du är i balans eller inte, säger han.

Publicerad 19 April 2015 08:00